Festivalio „Sportas visiems“ dienomis kai kurios moterys lediniu vandeniu gaivinosi apsirėdžiusios Ievos kostiumais.

 

Žydrūnė Jankauskienė

 

Sveiką gyvenimą propaguojantys žmonės į nuogą kūną, pasirodo, žiūri kitaip nei šiaip pajūriu vaikštinėjantieji. Pastarieji, išvydę prie pat Palangos tilto į bangas lendančias nuogales, pagrasino ieškoti teisybės dėl pažeistų teisių. Tuo tarpu sportininkai įsitikinę, kad trumpas atsigaivinimas negali nieko suerzinti. Viešosios tvarkos sergėtojai įspėja, kad paplūdimio taisyklių pažeidimas gali užtraukti administracinę atsakomybę.

Poilsį sugadino patirtas stresas

„Esu ne palangiškė – atvykstu čia pailsėti, atgauti jėgų. Praėjusio sekmadienio rytą (buvo maždaug devinta valanda) išėjome su šeima pasivaikščioti pajūriu. Pastebėjom ties tiltu į paplūdimį atskubančias moteris. Visos vilkėjo raudonais sportiniais marškinėliais su užrašu „Lietuvos moterų sporto asociacija“. Supratau, kad jos – festivalio „Sportas visiems“ dalyvės. Negalėjau patikėti savo akimis – moterys nusirengė vos paėjusios už prie tilo supiltų akmenų ir nuogos puolė į jūrą. Kadangi ėjau su vyru ir sūnumi, man buvo labai nemalonu matyti šį vaizdą, — pasakoja į redakciją paskambinusi kurorto viešnia. – Nuėjau prie moterų sudrausminti, įspėjau, jog iškviesiu policiją, bet šios tik nusijuokė – esą nieko joms niekas nepadarys ir niekas neįrodys, kad čia maudėsi, nes neketina ilgai užtrukti. Ar gali būti, kad festivalio dalyviams yra viskas leidžiama, o kiti kurorto svečiai priversti rausti dėl jų eibių? Juk mūsų šeima į Palangą atvyko pailsėti, o ne patirti papildomo streso. Nuo tos dienos dabar vis galvoju, ar šiandien paplūdimyje nesutiksim nuogalių ir ką, išėję pasivaikščioti, ten rasim kitą kartą“.

Pritarimo nesulaukė

Moteris sakė ieškojusi užtarimo Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriuje. Tačiau telefonu atsiliepusi specialistė paaiškino, kad neužfiksavus pažeidimo nieko nubausti neįmanoma. Tačiau Palangos viešnia įsitikinusi, kad pažeidėjos aiškios – visos jos priklauso konkrečiai organizacijai. Pašnekovė sakė apsilankiusi ir „Lietuvos moterų sporto asociacijos“ interneto svetainėje, rado festivalio „Sportas visiems“ programą, renginius, kuriuose šios organizacijos narės dalyvauja, bet nė žodeliu ten nebuvo užsiminta, kad sekmadienį 9 valandą jos nuogos šoks į Baltijos jūros bangas.

„Keista ir tai, kad kitais atvejais (kai iškeliama jūroje maudytis draudžianti vėliava), žmogus nespėja į jūrą įbristi nė iki kelių, o gelbėtojai jau prisistato ir tempia atsigaivinti sumaniusį poilsiautoją į krantą. Tačiau šįkart bendrajame paplūdimyje nuogalių pulko niekas nedrausmino. Sakytum, gal nepastebėjo, bet šitokio būrio ryškiais marškinėliais vilkinčių moterų buvo neįmanoma nepastebėti – jos turėjo būti matomos iš toli. Greičiausiai, gelbėtojai jų bus išsigandę arba iš patirties žino, kad kovoti su nuogalėmis — beprasmiška“.

Nuogos maudėsi ir maudysis

„Lietuvos moterų sporto asociacijos“ prezidentė Joana Bartaškienė, išgirdusi klausimą, iškart pasakė, jog situacija jai žinoma.

„Tą rytą ir aš ten maudžiausi. Tiesa, atėjau vėliau, bet mūsų asociacijos Panevėžio klubo vadovė sakė, kad buvo priėjusi moteris ir grasino iškviesti policiją. Negaliu pasakyti, ką nepatenkintoji turėjo galvoje. Mat tą rytą mano mankštoje (J.Bartaškienė vedė masinę rytmetinę mankštą Jūratės ir Kastyčio skvere – aut.past.) buvo ne tik asociacijai priklausančios moterys, tokius užsiėmimus mėgsta ir vertina daugelis moterų. Tad tikrai būryje matėsi ne vien tik raudoni marškinėliai. Moterys ne maudėsi, o tik įšoko į vandenį atsigaivinti. Kas gali maudytis tokiame šaltame vandenyje? – kalba J.Bartaškienė. – Netiesa ir tai, kad visos buvo nuogos: kai kurios besimaudančios vilkėjo maudymosi kostiumėliais. Nors aš asmeniškai visada esu už tai, kad šaltame vandenyje reikia maudytis nuogai — sveikiau, nes yra mažesnė galimybė persišaldyti. Kadangi dažniausiai vandens procedūroms pasirenku ankstų rytą, nebėgu į moterims skirtą pliažą, apsidairau ar netoliese nesimato vyrų, ir, šmurkštelėjusi į vandenį, parlekiu atgal. Nesuprantu, kodėl toks klausimas iškilo tik dabar, juk taip elgiasi dauguma poilsiautojų: tiek vyrų, tiek moterų. O ir sportuojančios moterys jūroje pliuškenasi ne moterų pliaže – ja daug metų per visus renginius renkasi maudymosi vietą arčiau. Juk moterų pliažas yra už kelių kilometrų, kas į jį bėgs? Ir kas pasakė, kad nuogam Palangoje maudytis draudžiama? Jeigu draudžiama, tegul miestas pakabina užrašą, ir niekas nebesimaudys“.

J.Bartaškienė sako, jog nei ji, nei jos vadovaujamos moterys įpročių keisti neketina. Ateinantį rugsėjį asociacija Palangoje organizuoja didžiulį masinį renginį „Auksinis ruduo“, kuris šiemet dubliuosis su festivaliu „Būk aktyvus“. Tad palangiškių ir kurorto svečių laukia dar vienas moterų antplūdis. Iš viso „Lietuvos moterų sporto asociacijai“ priklauso trisdešimt klubų ir neįvardintas sveikatingumo grupių skaičius. Festivalyje „Sportas visiems“, skaičiuoja J.Bartaškienė, dalyvavo apie 500 moterų iš visos Lietuvos.

Tai – ne nuogalių, o kritikų bėda

Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis, panašu, nutikimą jau irgi buvo girdėjęs – jį redakcijos susidomėjimas savotiškai nudžiugino.

„Sveikuoliai tokios problemos niekada neturėjo, todėl ir nesidomėjo, ar galima maudytis bendruose pliažuose nuogiems. Mat mūsų švenčių metu sveikuoliai į ledines jūros bangas neria tik apsirengę. Žinoma, rytmetinių mankštų prakaitą mes dažniausiai nuskalaujame maudydamiesi nuogi, bet tuo laiku paplūdimiuose nebūna nė gyvos dvasios. Kita vertus, nieko blogo nuogame kūne aš nematau. Tai – labiau į redakciją, kitas institucijas skambinusio, užtarimo ieškojusio, žmogaus problema, — sveikuolišką nuomonę dėsto D.Kepenis. – Nieko nepadarysi, yra žmonių, kurie visur ieško problemų. O jeigu tas asmuo susimąstytų, suprastų, kad nuogaliai jam sukėlė mažiau streso nei problemų ieškojimas. Manau, jog toks žmogus, ieškodamas užtarimo, skųsdamas kitus, pasijaučia tą dieną labai svarbus ir taip realizuoja savo problemas. Tačiau kitą dieną jis greičiausiai nebegalės išgyventi be vaistų, o tada vėl ieškos kaltų tik jau kitose srityse (kaltins gydytojus, kad išrašė ne tuos vaistus ir t.t.). Nes iš tiesų toks žmogus yra engiamas šeimoje, darbe ir bent šitaip bando atrasti nišą, kur galėtų būti svarbus. Nors ir trumpai“.

Nelaimingoje šalyje – nelaimingi žmonės

Pasak D.Kepenio, tokios problemos kyla tik nelaimingų šalių gyventojams. Kalbėdamas apie nuogus kūnus pašnekovas priminė, jog mūsų skaitytojai kilęs pasibjaurėjimas gali būti elementarios kūno kultūros stoka.

„Pažiūrėkim į Skandinavijos šalis – jie nei į pirtį, nei į šaltą vandenį neina su rūbais, tik nuogi. Žinote kodėl? Nes vilkint maudymosi kostiumais, net ir maudantis tokiu laiku kaip dabar (nebekalbu apie žiemą), moterims kyla rizika persišaldyti, susirgti uždegimu. Be to, vandens pramogos kur kas didesnį malonumą teikia nuogam kūnui. Kas bent kartą tai išbandė, jokiu būdu nebesileis į rūbus įvelkamas, — juokiasi sveikuolis ir sveiko gyvenimo būdo propaguotojas. – Pavyzdžiui, man yra kur kas bjauriau žiūrėti į trimis pilvais nutukusius ir be marškinėlių mieste vaikštinėjančius poilsiautojus. Tačiau aš niekur nesikreipiu ir teisybės neieškau – tiesiog nusisuku ir nueinu. Žinoma, gerai, kad tokių gatvėse pasitaiko vos vienas kitas, bet jeigu jų būtų dauguma, neatmetu, kad ieškočiau pagalbos, jog mane nuo tokių žmonių kažkas apsaugotų. Tačiau šįkart situacija buvo visiškai kitokia: nuogalių kūnai buvo sportiški“.

Paplūdimiuose galioja taisyklės

Mūsų skaitytoja, kurią papiktino bendrajame pliaže prie Palangos tilto besimaudžiusios nuogalės, minėjo, kad Viešosios tvarkos skyriaus specialistė aiškinusi apie miesto taisykles ir jų pažeidimą. Tokios taisyklės iš tiesų egzistuoja ir gana seniai. Tad užrašo, skelbiančio, kad prie jūros tilto nuogaliams maudytis draudžiama, ko gero, nė nereikia. Paplūdimių ir jų maudyklų įrengimo bei eksploatavimo ir saugaus elgesio vandenyje taisykles jau yra tvirtinusi ne viena vietos politikų Taryba. Paskutinįkart jos koreguotos 2014-aisiais, nors visas pagrindinis taisyklių tekstas galioja nuo 2008-ųjų. Skirsnyje, kalbančiame apie tai, kas paplūdimiuose ir maudyklose draudžiama, yra nurodyta, jog vyrai negali lankytis moterų pliažuose, o moterys – vyrų. Taip pat, kad bendruose paplūdimiuose „nuogiems asmenims lankytis draudžiama“. Tose pačiose taisyklėse yra pasakyta, jig bendrasis paplūdimys yra skirtas „abiejų lyčių žmonėms, dėvintiems maudymosi kostiumus“. Pagal skaitytojos ir asociacijos prezidentės nusakytą situaciją, nuogalės galėjo maudytis arba moterims skirtame paplūdimyje, arba bėgti į Nemirsetos pusėje įrengtą nudistų paplūdimį (anot taisyklių, jis „skirtas abiejų lyčių žmonėms, nedėvintiems maudymosi kostiumų ar dėvintiems tik jo dalį“).

Šio atvejo netirs

Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas Robertas Ražauskas patikino, kad apie skaitytojos išsakytus pastebėjimus girdi pirmąjį kartą, ir paaiškino, kad paplūdimiuose galiojančių taisyklių nežinojimas nuogalių nuo atsakomybės neatleidžia.

„Kalbant apie konkretų faktą, jo niekas netirs, nes nebuvo užfiksuotas. Vien tik pasakojimu remtis mes negalime. Juk neretai Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnų surašyti protokolai lemia administracinę teiseną, o bylai atsidūrus teisme reikia konkrečių įrodymų, liudytojų ir, be abejonės, pažeidėjų. Šiuo atveju mes nieko neturime, — aiškina R.Ražauskas. – Negalime pradėti tyrimo vien todėl, kad kažkas kažkam nepatiko. Be to, poilsiautojų elgesį pliaže vasaros sezono metu prižiūri gelbėtojai, jų trumpasis telefono numeris 1509 iškabintas kas kelis šimtų metrų. Šiuo numeriu derėtų skambinti pamačius bet kokį pažeidimą: vedžiojant šunis, vartojant alkoholį ir t.t. Elgesio pažeidimu gali būti įvardytas ir nuogo žmogaus maudynės bendrajame pliaže, ir vyro lankymasis moterų, o moters – vyrų pliaže. Taisyklės, kurias patvirtino miesto savivaldybės Taryba, nėra šiaip surašytos – jų privalo laikytis, jomis vadovautis kiekvienas poilsiautojas“.

Įspėja, bet tiki geranoriškumu

Pasak Viešosios tvarkos skyriaus specialisto, apie pastebėtą pažeidimą galima pranešti ir skambinant bendruoju pagalbos telefonu 112 – į pagalbą atskubės policijos pareigūnai. Tačiau imtis saviveiklos (pačiam drausminti pažeidėjų, gelbėti skęstančiųjų, veltis į muštynes) pranešėjams pareigūnas nerekomenduoja. Anot pašnekovo, dažnai žmonės pervertina savo galimybes ir, ieškodami teisybės, skubėdami pataisyti situaciją, gali nukentėti patys. R.Ražauskas, ketinančioms ir toliau maudytis bendruose paplūdimiuose pažeidžiant taisykles, primena, kad kito karto gali nebebūti – užfiksavus pažeidimą gali laukti administracinė atsakomybė.

„Taip kaip prie kiekvieno žmogaus pareigūno nepastatysi, taip ir prie kiekvieno stulpo įstatymų ar taisyklių nepakabinsi. Reikia laikytis elementarios kultūros, vadovautis protingumo kriterijumi (abejojant, ar veikla teisėta, reikėtų susimąstyti, ar veiksmai nesupykdys aplinkinių, nepažeis jų teisių), ir daugelio problemų paprasčiausiai nebus. Tačiau nemanau, kad nuogalės iš tiesų elgsis taip, kaip žada – greičiausiai čia kalbėjo jų ambicijos“, — tiki sportuojančių moterų geranoriškumu Viešosios tvarkos skyriaus specialistas.

Gelbėtojų paskirtis — gelbėti skęstančiuosius

Palangos gelbėtojų tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas patikino, kad nuogalių drausminimas gelbėtojams nepriskirtas.

„Tai – policijos reikalas. Šių ir kitų panašių viešosios tvarkos pažeidimų (alkoholio vartojimo, pramogavimo su šunimis paplūdimiuose) šiemet gelbėtojai nekontroliuos. Žinoma, žmonės gali mums skambinti, bet jiems sakome, jog perskambintų bendruoju pagalbos telefonu 112. Juk visi žino, kad kilus gaisrui, reikia skambinti ugniagesiams, dingus piniginei – policijai, o pastebėjus skęstantįjį – gelbėtojams. Tad mes dirbame tik tiesiogiai priklausantį darbą, tai yra tą, kuris nurodytas paslaugų teikimo sutartyje, — sako J.Pirožnikas. – Visada poilsiautojams sakau, kad nesiblaškytų ir pagalbos ieškotų ten, kur ji gali būti suteikta realiai. O drausminti viešosios tvarkos pažeidėjus (įspėti, bausti, sulaikyti) gali tik policininkai“.

Nuogos prie tilto besimaudžiusios moterys vilkėjo tokiais „Lietuvos moterų

sporto asociacijos” marškinėliais. Facebooko nuotr.

 

Taip pat skaitykite: