Kristina Abromavičiūtė

 

Ir štai dar vienas rudenėlis… O atėjus turtingam metų laikui nenuostabu, kad norisi pasimėgauti jo gėrybėmis. Savaitgalį mieste šurmuliuos „Palangos stalo 2016“ šventė, o mes jums pateikiame savo „stalą“, ant kurio įvairius skanėstus sunešė palangiškės. Moterys pasidalino išskirtiniais receptais.

Skaniausi – pomidorai drebučiuose

„Palangos rūpestėlio“ tarybos pirmininkė Adelina Sabaliauskaitė sakė, jog įvairioms gėrybėms paruošti dažniausiai naudoja mamos receptus. „Turime savo sodą, todėl natūralu, kad reikia ką nors ruošti, nes kitaip derlius prapuls. Ir apskritai, jei žmogus turi savo daržą ir nieko negamina, nesiruošia žiemai, tuomet jau tikriausia labai turtingas“, — šypsodamasi kalbėjo pašnekovė. Moteris sutiko pasidalinti pomidorų drebučiuose receptu – vienais mėgiamiausiais šeimos konservais.

„Pirmiausia reikia ištirpinti želatiną ir pagaminti marinatą. Pastarajam reikia cukraus, druskos, pipirų, lauro lapų, krapų“, – sakė A. Sabaliauskaitė. Toliau pašnekovė aiškino, kad į stiklainius reikia sudėti žiedeliais supjaustytus svogūnus bei pačius pomidorus. „Tiesa, prieš dedant į stiklainį, svogūnus reikėtų nuplikyti. Na, o sudėjus svogūnus ir pomidorus, stiklainius pripildyti marinatu, jau sumaišytu su želatinos tirpalu, ir pasterizuoti karštame vandenyje. Pusės litro talpos stiklainį pusei valandos, o 700 g talpos – 40 minučių“, – pomidorų paruošimo procedūra dalijosi A. Sabaliauskaitė. Vėliau visi stiklainiai laikomi šaldytuve ar šaltame rūsyje.

Ar daug konservuotų gėrybių priruošiate? „Patikėkite manimi, tikrai daug. Žinoma, gal daugiau tuo užsiima mama, nes vasaros laiku daug dirbu ir neturiu laiko. Tačiau atėjus rudeniui, gaminu įvairius patiekalus iš šiltnamyje sunokusio derliaus. Taip pat spaudžiu obuolių sultis, ruošiu pomidorų padažą“, — vardijo moteris.

Kaip iš parduotuvės

Savo žinomais receptais pasidalinti sutiko ir kita palangiškė, buvusi buhalterė Virginija Kvederienė. Tiesa, moteris kuklinosi ir sakė, kad nieko išskirtinio negamina, tačiau pateikia išties spalvingą puokštę receptų. Vienas iš jų – aronijų uogų ir vyšnių lapų sirupas. „Į vandenį reikia sudėti gerai nuplautas aronijas ir vyšnių lapus bei pavirti apie 20 minučių“, — apie sirupo gaminimą kalbėjo palangiškė. Sudėtus ingridientus pavirus, juos nukošti. „Galima nusikošti per merliuką, o uogeles išspaudyti. Kitas variantas — dar prieš verdant uogas sutraiškyti su trintuvu. Į gautą skysti įdedu cukraus ir kupiną šaukštelį citrinos rūgštelės, tuomet dar šiek tiek paverdu. Skystis būna toks ryškiai raudonas, gana tirštas, panašus į tuos brangesnius parduotuvėse parduodamus sirupus“, — šypsojosi moteris.

V. Kvederienė sakė, kad šiais metais tokio sirupo pasigamino apie 12 litrų.

Ruošia ir grybus, ir cukinijas

Pašnekovė sakė, kad turi pomėgį grybauti, todėl gamina ir iš šių gėrybių. „Žinoma, grybus reikia tinkamai paruošti, nes galima jais ir apsinuodyti. Todėl paprastai aš juos arba išverdu ir įdedu į šaldymo kamerą, arba gaminu konservus su morkomis ir pomidorų padažu“, — kalbėjo virtuvėje šeimininkauti mėgstanti V. Kvederienė.

Moteris papasakojo ir tai, kaip konservuoja grybus. „Iš miško parsivežtą laimikį išverdu, o morkas ir svogūnus pasikepinu, į keptuvę įpildama nemažai aliejaus. Vėliau viską sudedu į puodą ir kaitinu, pagal skonį įmaišau pomidorų padažo, žinoma ir kitokių prieskonių: druskos, pipirų, lauro lapų. Galiausiai viską sudedu į stiklainius ir laikau šaltoje vietoje“, — pasakojo V. Kvederienė.

„Taip pat dar gaminu konservus ir iš cukinijos. Ši daržovė turi tokią savybę, jog ją tinka valgyti beveik su bet kuo. Na, o aš cukinijos konservus pagaminu su saldžiąją papriką bei čili pipiru. Čia gal labiau patinka tiems, kas mėgsta aštrų maistą“, — šypsojosi moteris.

Pirmiausia cukiniją reikia nulupti ir supjaustyti gabalėliais. Taip susmulkinti reikia papriką bei čili pipirą. Tiesa, su pastaruoju persistengti nereikėtų – bus per aštru, todėl pašnekovė siūlo naudoti tik kelis nedidelius griežinėlius. „Viską sudedame į stiklainį, taip pat įdedame ir penkias ar šešias skilteles česnako, įberiame juodojo pipiro žirnelių. Viską užpilame marinatu, kuris pagaminamas labai paprastai: iš vandens, cukraus, druskos bei acto. Tik dar prieš dedant cukiniją ir papriką į indą, reikėtų nepamiršti jas nuplikyti“, — kalbėjo V. Kvederienė.

Šermukšniai – saldainiai ir vaistai

Palangiškė Laima Beniušienė papasakojo, kaip gamina šermukšnių uogienę. „Paprastai šermukšnio uogos prieš darant uogienė turi būti pašalusios, todėl pririnkusi jų įdedu į šaldymo kamerą ir palaikau apie tris ar penkias paras. Vėliau išimu, atitirpinu ir ruošiu uogienę. Jeigu noriu, kad uogos būtų šviežios, tuomet jas tiesiog sutrinu su trintuve, įdedu rudojo cukraus ir šiek tiek medaus. Žinoma, ta uogienė yra šiek tiek karti, tačiau labai naudinga. Kaip tik dabar esu peršalusi ir užkimusi, todėl kasdieną valgyti po šaukštelį su arbata labai sveika. Šermukšnio uoga turi daug naudingų vitaminų“, — kalbėjo palangiškė, šokanti „Banguolio“ kolektyve.

„Kitas uogienės gaminimo variantas – uogas išvirti. Tuomet gaunamas toks džemas. Ilgiau paverdant jis sutirštėja, atvėsusį galima net peiliu pjaut. Todėl pasidarau ir saldainių. Juos padžiovinu ir apibarstau cukraus pudra“, — sakė pašnekovė.

Moteris pasakojo, kad panašius saldainius paruošia ir iš šaltalankių. „Dar kol kas per anksti, tačiau vėliau gaminsiu ir šaltalankių drebučius. Juos labai skanu valgyti su arbata ir varške“, — apie saldų sveikuolišką gardėsį kalbėjo pašnekovė.

L. Beniušienė gamina ir obuolių sūrius, kartais juos pagardindama riešutais, o šiemet moteris ketina sūrį pasigardinti šermukšniais. „Šiemet su vyrų prisiskynėme nemažai uogų, apie jų naudą nemažai rašyta ir spaudoje, todėl iš jų ir gaminu. Be to, uogeles galima užsišaldyti ir jas panaudoti per žiemos šventes kaip papuošimą“, — sakė palangiškė ir pridūrė, kad būtent jos šermukšnių uogienes bus galima paragauti per „Palangos stalo“ šventę, kur su kitais kolektyvo „Banguolis“ nariais vaišins susirinkusius žmones.

Pagrindinė gėrybė – moliūgas

Saldainių iš moliūgo receptą pasakojo ir kito folkloro ansamblio „Mėguva“ narė Irena Kvedarienė. „Receptas nėra kažkuo išskirtinis, tačiau šiais metais gaminau pirmąjį kartą, todėl pačiai buvo šiokia tokia naujiena. Moliūgą nuskutau ir supjausčiau centimetro pločio ir kokių 5 – 6 centimetrų ilgio juostelėmis. Tuomet jas apibarsčiau cukrumi ir palikau per naktį“, – sakė moteris. Kitą dieną moliūgus reikėtų pavirti, vėliau juos „išgaudyti“ ir palikti virti tik pačias sultis, o į jas įtarkuoti citrinos ir apelsino žieveles bei įspausti sulčių. Tuomet vėl sudėti moliūgus ir palaikyti dar vieną parą. „Kitą dieną vėl viską reikia pakaitinti, išgaudyti daržovės gabaliukus ir juos džiovinti. Tą darau orkaitėje 50 laipsnių temperatūroje. Na, o moliūgui išdžiuvus gaunami ryškiai oranžinės spalvos saldainukai. O likusias sultis geriu kaip gaivų gėrimą“, — apie netrumpą gaminimo procesą dėstė šeimininkė. Moteris sakė, kad panašiu būdu gamina saldainius ir iš svarainių. „Be abejo kepu ir cukinijų blynus, šiemet iškepiau ir labai skanų moliūgų pyragą. Žiemai, paprastai, užsiraugiu agurkų“, — apie savo ruošiamas rudeniškas gėrybes kalbėjo I. Kvedarienė.

Neįprasti patiekalai – paprasti receptai

Lietuvai pagražinti draugijos Palangos skyriaus pirmininkė Nijolė Steponavičiūtė prisipažino, jog yra „pamišusi“ dėl moliūgų sriubos. „Prieš daugelį metų lankiausi pas gimines Australijoje, kur mane vaišino moliūgų sriuba. Ji man be galo patiko, todėl susižinojau receptą ir jį parsivežiau į Lietuvą. Juo Palangoje jau pasidalinau su ne viena savo drauge. Receptas įdomus savo paprastumu. Imamas kuo geltonesnis moliūgas, nulupamas, supjaustomas ir puode užpilamas sultiniu ar vandeniu vos apsemiant. Įdedamos viena ar dvi bulvės, pasūdoma. Išverdama, sutrinama daržovių trintuvu, tada dedamas daržovių kubelis (jei neturėjote sultinio), įvairių prieskonių, iš kurių labiausiai tinka karis. Vėl užverdama ir įberiama gausiai smulkiai kapoto česnako. Išjungiama ir palaikoma skoniui bei aromatams sustiprėti. Skaniausia valgyti su šaukšteliu saldžios grietinėlės, bet tinka ir grietinė. Galima praturtinti apibarstant pakepintomis moliūgų sėklomis“, — sriubos receptu dalijosi pirmininkė.

Moteris taip pat atviravo, kad šią vasarą kaip tik išmoko skaniai paruošti pas mus gana retai naudojama daržovę pankolį. „Galvutė stačiai supjaustoma riekelėmis, lengvai apibarstoma miltais. Kepama aliejaus ir sviesto mišinyje, vėliau gabalėliai apverčiami, barstomi druska, mėgstamais prieskoniais. Lengvai apkepus vėl apverčiama, uždedami kauburėliai tarkuoto fermentinio sūrio, uždengiama vienai minutei, kol sūris išsilydis. Skanus, beveik vegetariškas patiekalas, tinka su baltu sausu vynu“, — pasakojo N. Steponavičiūtė.

 

I.Kvederienė skanėstus ruošė iš sode užderėjusių moliūgų. Asmeninio

archyvo nuotr.

Palangiškė V.Kvederienė pasidalino marga žiemos

atsargų „puokšte”. Asmeninio archyvo nuotr.

V.Kvederienė savo paruoštą aronijų ir vyšnių

lapų sirupą supilsto ir į gražesnės formos buteliukus

Ansamblio „Mėguva” narė prisipažino, kad gaminti moliūgo saldainius jau

buvo naujiena

„Banguolio” narė gyrė šermukšnių uogas dėl

juose esančių vitaminų gausos

 

Taip pat skaitykite: