Keturi energetikai tvarko visą kurorto apšvietimo tinklą.

 

Žydrūnė Jankauskienė

 

Tikriausiai retas kuris palangiškis ir tuo labiau į kurortą atvykęs svečias susimąsto, kiek žmonių prižiūri miesto viešųjų teritorijų ir gatvių apšvietimą. Keturi. Tiek yra to paties pavadinimo padalinyje, įkurtame bendrovėje „Palangos komunalinis ūkis“, darbuotojų. Vyrai šypsosi ir sako, kad kasdienis darbas jiems nėra sunkus, nežeidžia ir pasitaikančios piktų žmonių replikos.

Dirba keturiese

Miesto viešųjų teritorijų ir gatvių apšvietimo padalinio vadovas, vyriausiasis vadybininkas Robertas Ivanauskas tikina, kad jo vadovaujamų darbuotojų darbas nėra sunkus, bet reikalaujantis ištvermės ir kantrybės. „Prižiūrime visas viešąsias erdves, gatves ir Palangoje, ir Šventojoje. Mūsų padalinyje dirba tik keturi vyrai. Ar visur suspėjame? Stengiamės, – šypsosi padalinio vadovas ir priduria, kad visada darbus skirsto pagal būtinumą. – Be abejo, pirmiausiai reaguojame į avarines situacijas, skubame šalinti gedimų. Tuo pačiu vyksta ir kiti darbai. Čia, tikriausiai, ir yra mūsų kasdienybės sudėtingumas – tenka mesti pradėtą darbą, keisti suplanuotą darbotvarkę ir lėkti į kitą objektą“.

Žiema – sudėtingas laikas

UAB „Palangos komunalinis ūkis“ viešųjų teritorijų ir gatvių apšvietimo padalinio vyrai visus metus stebi kabeliais, oro linijomis perduodamos elektros energijos srautus, keičia gatvių žibintus, o šiuo šventiniu metu – ir kalėdines dekoracijas.

„Neskaičiavome, kiek kilometrų sudaro mūsų prižiūrimos linijos ir mums nėra labai svarbu. Kur kas labiau nerimą kelia tai, kad didžioji linijų dalis yra labai senos – maždaug dvidešimties metų. Tad nenuostabu, kad avarinių situacijų, gedimų pasipila šaltuoju metų laiku, kai laidai apledija, juos blaško vėjas. Visa tai didina avarijų galimybę, – pasakoja vyriausiasis „Palangos komunalinis ūkis“ vadybininkas. – Ypač sudėtinga situacija yra Vytauto, Ganyklų gatvėse ir Rytų kvartale Palangoje bei Elijos gatvėje Šventojoje“.

Vien tik Palangos gatvėse dega apie tris tūkstančius žibintų, dar apie pusę tūkstančio – Šventojoje. Ar visi jie veikiantys, taip pat turi rūpėti tiems patiems keturiems miestą prižiūrinčios bendrovės darbuotojams: vyrai tikina patys važiuojantys gatvėmis ir stebintys, ar kur nėra gedimų.

Avarijoms – pirmenybė

Tuo pačiu metu viešųjų teritorijų ir gatvių apšvietimo padalinio darbuotojai dirba ir naujai įrengiamose gatvėse, statybų objektuose. Kai lankiausi šiame padalinyje, ruduo skaičiavo paskutines savo dienas. Tačiau „Palangos komunalinio ūkio“ darbuotojai vis dar galvojo apie darbus naujai įrengiamame Lino take ir apgailestavo, kad oro sąlygos – neužsakomos. „Darbų daug, o oro juk neužsisakysime. Žinoma, kad gyventojų skambučiai, iškvietimai trukdo – jie taip pat kuriam laikui sustabdo planinius darbus. Tačiau toks jau mūsų darbas – pirmiausiai turime reaguoti į avarines situacijas. O būna, kad iškvietimas, kaip paaiškėja, net nebuvo skubus – tiesiog prie įėjimo perdegė lemputė, – pasakoja R.Ivanauskas. – Mes ne tik nepykstame, kad palangiškiai mus šitaip apgauna, o dar ir išklausome nepelnytų replikų. Kaip reaguojame? Aiškiname, kad padalinyje dirba tik keturi žmonės, kad negalime visur dirbti vienu metu. Laimei, šiuo metu visuomenė jau kitokia – pasitaiko daugiau kultūringų, išsilavinusių žmonių“.

Poilsio nebūna

Ankstų rytą kalbinti „Palangos komunalinio ūkio“ darbuotojai sakė, kad kiekviena diena jų darbe gali būti skirtinga: yra dienų, kai gedimų nėra nė vieno, o būna, kai vyrai nespėja lėkti iš vienos vietos į kitą. Kur važiuoja pirmiausiai? „Stengiamės įvertinti kiekvieną padėtį ir atsirenkame, kur situacija – pavojingiausia. Tad pirmiausiai lekiame šalinti avarijos ar gedimo ten, kur yra didesnė problema, – paaiškino R.Ivanauskas. – Paprastai visus gedimus, apie kuriuos gauname informacijos, sutvarkome per dvidešimt keturias valandas“.

Pašnekovas neslepia, kad nemenkas iššūkis jo vadovaujamam padaliniui yra ir naujų objektų įranga, kai tenka dirbti ir kokybiškai, ir operatyviai – juk nežinosi, kada gausi iškvietimą taisyti gedimo. Tad UAB „Palangos komunalinio ūkio“ viešųjų teritorijų ir gatvių apšvietimo padalinyje pertraukų nebūna. Žiemos periodu – didžiausias iššūkis miesto puošmenos, kurių ne tik daug, o ir reikia užtikrinti pastovų elektros energijos tiekimą. O, praėjus mėnesiui, šio padalinio darbuotojai vėl pradės ruoštis naujam vasaros sezonui.

 

Darbai kiekviename UAB „Palangos komunalinis ūkis” padalinyje perskirstomi

kiekvieną rytą

Taip pat skaitykite: