Kristina Abromavičiūtė

Tarptautinės gido dienos proga, Palangos miesto gidai bei visi, kas neabejingi šiai profesijai, rinkosi į Klaipėdos teritorinės darbo biržos Palangos skyrių, kur jaukiai kalbėjosi bei diskutavo, ar gidas – profesija, ar gyvenimo būdas?

Įteiktos dovanos

Į pokalbius apie gidavimą bei jo netradicinį įprasminimą įsitraukė būrys smalsuolių. Tarp jų – nemaža dalis Palangos jaunimo. Renginio metu sveikinimo žodį tarė ir Klaipėdos teritorinės darbo biržos Palangos skyriaus vedėja Rita Kivytaitė. „Labai malonu matyti jaunus veidus, galbūt, būsimuosius gidus arba svajojančius jais tapti. Manau, jog gido profesiją galima būtų pavadinti egzotiška, netradicine profesija. Gaila, jog šiais laikais gidu gali tapti tik aukštąjį išsilavinimą turintis žmogus arba vyresniųjų kursų studentai “, — linkėdama geros diskusijos sakė R. Kivytaitė. Neliko nepastebėti ir Tarptautinės gido dienos minėjime dalyvavę gidai. Jiems Palangos miesto savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatorė Laura Grendienė įteikė asmenines dovanas bei dėkojo, jog šios profesijos atstovai sutiko pasidalinti patirtimi su jaunais žmonėmis. „Puikiai žinau, kad jaunimą skatina grįžti savo krašto pažinimas ir meilė jam. Nors moksleiviai ir negali būti pilnateisiais, pilnaverčiais gidais, tačiau savanoriais ir gidų pagalbininkais tikrai gali tapti“, — teigė L. Grendienė.

Reikia turėti širdį

Renginio metu gido profesiją bei darbo ypatumus pristatė ilgametė šios profesijos atstovė Emilija Aleknavičienė. Keturiasdešimt metų gide dirbanti E. Aleknavičienė neslėpė, jog yra labai laiminga. „Esu senoji mohikanė. Ar aš esu profesionalė? Ar mano darbas yra labiau gyvenimo būdas? Sakyčiau, kad taip, gyvenimo būdas. Gidui neužtenka vien tik žinių, reikia turėti ir širdį, meilės savo darbui“, — sakė E. Aleknavičienė. Pristatydama gido darbą, diskusijos dalyvė išskyrė svarbiausias savybes, kuriomis turi pasižymėti spalvingos profesijos atstovas, ne kartą akcentavo, jog gidas yra šalies ambasadorius, kuris suformuoja jos įvaizdį. Diskusijoje kalbėjusi L. Grendienė jaunimo klausė, kaip šie pristatytų savo miestą? Ką parodytų čia atvykstantiems svečiams? Salėje pasipylė šūksniai. Vieni pirmiausia turistus vestųsi į Gintaro muziejų, kiti – aprodytų jūrą, Palangos bažnyčią. Visgi moteris atkreipė dėmesį, jog nesvarbu, ką pasirinksi pristatyti, svarbiau, kaip tai bus padaryta. „Gidas turi ne tik pateikti informaciją, bet ir labai gerai perprasti žmones. Vienaip jis turi mokėti kalbėti su suaugusiųjų grupėmis, kitaip – su vaikais ar neįgaliaisiais“, — atkreipė dėmesį pranešėja.

Dalyvavo svečiai

Renginio metu buvo kalbama ir apie kitokį gidavimą ir jo poveikį bendruomenės, savivaldybės įvaizdžiui. Vėliau visi dalyviai turėjo laiko padiskutuoti rūpimais klausimais prie puodelio kavos. Šventė neapsiėjo ir be kviestinių svečių. Renginyje dalyvavo bei pranešimų klausėsi Palangos miesto savivaldybės Ekonominės plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Inga Juozapaitienė, Kurorto muziejaus direktorius Jūratis Viktoras Liachovičius, Palangos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Kęstutis Rudys. Renginį moderavo Palangos kultūros ir jaunimo centro jaunimo studijos vadovas Tautvydas Lubys.

Taip pat skaitykite: