Diskusijose taip pat buvo aptarti su kintančia demografine padėtimi glaudžiai susiję sveikatos priežiūros, socialinių ir kitų viešųjų paslaugų prieinamumo klausimai, jau šiandien reikalaujantys savivaldybių dėmesio.

Eglė Jūraitė


Vakar Vilniuje, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose, vyko Prezidento Gitano Nausėdos inicijuotas Regionų forumas, skirtas Vietos savivaldos dienai pažymėti ir svarbiausiems regionų plėtros klausimams aptarti. Pasisakyti savivaldos aktualijų klausiamais bei dalyvauti diskusijoje buvo pakviestas ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus, kurio iš anksto buvo paprašyta parengti pranešimą.

Būtent apie tai, kiek iš tikrųjų savivaldybės yra savarankiškos, forume kalbėjo Palangos meras Šarūnas Vaitkus. Vyriausybe spaudos tarnybos nuotr.


Ragino megzti dialogą
Prezidento Gitano Nausėdos iniciatyva vakar Valdovų rūmuose įvyko Regionų forumas, skirtas Vietos savivaldos dienai pažymėti ir svarbiausiems regionų plėtros klausimams aptarti. Diskusijose buvo ieškoma būdų, padėsiančių bendromis institucijų pastangomis stiprinti šalies regionus kaip būtiną žmonėms gerovės elementą.
Prezidentas pabrėžė, jog girdi ir supranta savivaldybių bei regionų problemas, kurioms ilgą laiką stigo dėmesio.
„Šiandien mes privalome ieškoti būdų, kaip mažinti regioninę atskirtį, nes daugeliu atveju ji yra susijusi ir su socialine atskirtimi. Tai trukdo įgyvendinti aktyvios socialinės ekonomikos ir socialinės politikos principus. Lengva šiame kelyje nebus, tačiau aš tikiu, kad mes galime tai padaryti“, – teigė šalies vadovas.
Prezidentas ragino megzti dialogą, atkurti tarpusavio pasitikėjimą ir kartu ieškoti būdų stiprinti bendradarbiavimą savivaldos, regionų ir nacionaliniu lygmenimis.
„Vienas didžiausių iššūkių yra užtikrinti pasitikėjimą ir ištirpdyti nepasitikėjimo likučius, kurie kaupėsi daug metų. Ne paslaptis, kad praeityje to pasitikėjimo trūko bendraujant nacionalinių ir savivaldos institucijų atstovams. Tai ribojo Jūsų, mieli savivaldos atstovai, galimybes efektyviai veikti. Tai trukdė mums visiems kartu siekti bendrų tikslų.
Esu tikras, kad kelias į ateitį grįstas glaudesne regionų ir centrinės valdžios sąveika – savivaldos institucijų įgaliojimų plėtra ir galimybėmis veikti laisviau, įgaliojimais prisiimti atsakomybę už savo sprendimus ir teikti pasiūlymus ten, kur vieni problemos išspręsti negalite arba įstatymų bazė neleidžia to padaryti“, – kalbėjo Prezidentas.
Švietimas yra viena iš sričių, kurioje jau šiandien būtinas proveržis, nes tik kokybiškas švietimas padeda užtikrinti galimybių lygybę ir mažinti socialinę atskirtį. Atsižvelgdamas į daugelį švietimo problemų, Prezidentas kvietė siekti nacionalinio susitarimo, tačiau kartu siūlė sprendimų jau dabar ieškoti savivaldybėms.

Regionų forume dalyvavo Prezidentūros, Seimo ir Ministerijų atstovai, Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovai ir visų šalies savivaldybių atstovai. Vyriausybe spaudos tarnybos nuotr.

Paragino spręsti sunkius klausimus
 „Jūs esate arčiausiai piliečių, turite didžiausią įtaką žmonių gerovei, motyvacijai likti regione, dirbti, kurti šeimas ir oriai pasenti. Kartu tai reiškia didžiulę atsakomybę. Vyriausybės tikslas – suteikti Jums reikiamas galias ir aprūpinti tinkamais įrankiais žmonių aplinkai kurti“, – keipdamasis į susirinkusius savivaldybių bei Vyriausybės atstovus sakė Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis.
Pasak Vyriausybės vadovo, ateinančiais metais savivaldybių biudžetas turėtų didėti, bus daugiau kompensuojamas gyventojų pajamų mokesčio netekimas, savivaldybės bus labiau skatinamos už pasiektus ekonominius rodiklius.
Šie metai rekordiški investicijų pritraukimo ir verslo skatinimo srityje. Vyriausybė deda nuoseklias pastangas skatindama verslą kurtis regionuose – finansuoja infrastruktūrą, mažina biurokratinę naštą.
Premjeras akcentavo, kad regioninė politika išgyvena vertybių perkainojimo metą: „skiriame pirmenybę ir valstybės lėšas tam, kad žmonės visoje Lietuvoje turėtų darbo ir oriai uždirbtų, o savivaldybės, kurios pasiektų šį tikslą, būtų skatinamos investuoti į kokybiškas paslaugas ir socialinę infrastruktūrą“.
Tikimasi, kad naujasis Regioninės plėtros įstatymas sukurs prielaidas žymiai didesniam regionų savarankiškumui ir savivaldybių tarpusavio bendradarbiavimui. Įstatymas padės pamatus optimaliam viešųjų paslaugų užtikrinimui, sumaniam regiono vystymui.
„Netrukus bus patvirtintas naujasis Lietuvos teritorijos bendrasis planas – visų nacionalinių ir regioninių strategijų kamienas. Jis leis tvariai plėtoti visą Lietuvos teritoriją, ilgalaikėje perspektyvoje išnaudojant specifinį kiekvieno Lietuvos regiono potencialą“, – kalbėjo Premjeras.
Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad Vyriausybė ir toliau išlieka atvira dialogui dėl didesnio savivaldos savarankiškumo, dėl funkcijų pasidalijimo. Jau dabar vykdomi pilotiniai projektai savivaldybėse, vertinama, kaip geriau paskirstyti funkcijas tarp savivaldos ir valstybinių institucijų. Paraginta spręsti sunkius klausimus, elgtis sąžiningai, nelaukti, kol kažkas kitas priims nepatogius sprendimus.

Prezidentas ragino megzti dialogą, atkurti tarpusavio pasitikėjimą ir kartu ieškoti būdų stiprinti bendradarbiavimą savivaldos, regionų ir nacionaliniu lygmenimis.



Ar savivaldybės gali spręsti pačios?
Būtent apie tai, kiek iš tikrųjų savivaldybės yra savarankiškos, forume kalbėjo Palangos meras Šarūnas Vaitkus.
Meras priminė, jog Konkurencijos tarybos, Viešųjų pirkimų tarnybos ir VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros nuomone, savivaldybės sporto ir pramogų infrastruktūros valdymą turi perduoti verslui. Ir tik jam neparodžius tokio noro, jos turi teisę minėtą infrastruktūrą perleisti valdyti savivaldybių įmonėms. Tas pats pasakytina ir apie tokias viešąsias paslaugas, kaip komunalinis, šilumos ūkiai – štai Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą, kodėl „Palangos komunalinis ūkis“ yra kurorto savivaldybės įsteigta įmonė, teikianti atitinkamas paslaugas, o šios paslaugos nebuvo suskaidytos ir viešųjų pirkimų metu neperleistos vykdyti privatininkams.
„Tai labai sunki tema, verslas suinteresuotas perimti iš savivaldybių viešųjų paslaugų teikimą. Tačiau privatininkai žiūrės ne paslaugų gavėjų, o savo interesų, nes jie sieks pelno. Mes privalome apginti savivaldos teisę pačioms rūpintis tam tikromis viešosiomis paslaugomis“, – kalbėjo meras.
Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus priminė ir apie baseino situaciją „15 metų Palangoje verslas baseino nepastatė, nors mes labai prašėme, žadėjome paramą. Pagaliau Savivaldybė pati ėmėsi iniciatyvos, paėmė paskolą ir paskelbė, kad baseinas bus statomas. Tuoj pat atsirado verslo grupės, kurios pareiškė norą būti operatoriais“, – anksčiau yra sakęs kurorto vadovas.
Palangos savivaldybė pastatytą baseiną perdavė valdyti savo viešajai įstaigai „Palangos investicijų valdymas“, kuri, anot mero, jau pusę metų sėkmingai tvarkosi.
„Įstaiga nesiekia pelno, todėl paslaugų kaina gyventojams yra viena mažiausių šalyje – 7 eurai už 2 val. Tiek užtenka, kad baseinas išsilaikytų, mokėtų atlyginimus darbuotojams, vykdytų programas. Pas mus net atvažiuoja profesionalūs plaukikai, nes privačių ir pelno siekiančių valdytojų valdomi baseinai jiems yra per brangūs“, – pasakojo Š. Vaitkus.
Meras priminė, jog Konkurencijos ir Vietos savivaldos įstatymai šiandien nėra suderinti ir palieka erdvės skirtingam interpretavimui, dažnai – į verslo, o ne viešo intereso pusę, todėl prieš kurį laiką Lietuvos savivaldybių asociaciją pasiūlė tam tikrų įstatymų pakeitimus.
Savivaldos atstovų nuomone, konkurencija yra naudinga ir reikalinga rinkoje, tačiau savivaldybės siekia ne ekonominės naudos, o pirmiausia laiku ir kokybiškai užtikrinti viešąsias paslaugas.

Premjeras S. Skvernelis akcentavo, kad regioninė politika išgyvena vertybių perkainojimo metą.



Bus ir daugiau forumų
Diskusijose taip pat buvo aptarti su kintančia demografine padėtimi glaudžiai susiję sveikatos priežiūros, socialinių ir kitų viešųjų paslaugų prieinamumo klausimai, jau šiandien reikalaujantys savivaldybių dėmesio. Ne mažiau svarbūs ateityje bus investicijų regionuose pritraukimo, energetikos, aplinkosaugos ir kiti klausimai.
Šalies vadovas pabrėžė, jog inicijuodamas šį forumą, tikisi sutelkti jėgas ir nukreipti jas bendra kryptimi.
Regionų forume dalyvavo Prezidentūros, Seimo ir Ministerijų atstovai, Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovai ir visų šalies savivaldybių atstovai.
Tai pirmasis iš Regionų forumų, kuriuose bus siekiama ieškoti būdų, bendromis institucijų pastangomis leisiančių stiprinti šalies regionus kaip būtiną gerovės valstybės elementą.

„Tai labai sunki tema, verslas suinteresuotas perimti iš savivaldybių viešųjų paslaugų teikimą“, – kalbėjo meras Š.Vaitkus

Taip pat skaitykite: