Eglė Jūraitė

Vasario mėnesį, gaudami darbo atlygį už sausį, Palangos valdžios atstovai galėjo pasidžiaugti didesniu pinigų kiekiu – tiek merui Šarūnui Vaitkui, tiek jo pavaduotojui Rimantui Mikalkėnui visai neseniai posėdžiavusi miesto Taryba vienbalsiai patvirtino didesnius pareiginės algos koeficientus. Už kokius nuopelnus padidintos Palangos valdžios pirmųjų asmenų algos?

Pagal prieš dešimt dienų miesto Tarybos vienbalsiai patvirtintus sprendimus, nuo sausio 1 d. Palangos merui Šarūnui Vaitkui kas mėnesį „į rankas“ bus mokama 181 euru daugiau nei pernai, o vicemerui Rimantui Antanui Mikalkėnui – 152 eurais.

Į „Vakarinės Palangos“ klausimus, kas įtakojo tokį nemažą darbo atlygio padidėjimą ir kiek iš viso eurų kas mėnesį bus išmokama pirmiesiems kurorto asmenims, atsakė Savivaldybės Juridinio ir personalo skyriaus vyriausiais specialistas Raimondas Andziulis.

Kaip „Vakarinei Palangai“ nurodė Savivaldybės specialistas, nuo sausio 1 d. įsigaliojo Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo 5 straipsnio ir priedėlio pakeitimo įstatymas, kuriuo buvo pakeistos savivaldybių merų ir jų pavaduotojų darbo apmokėjimo sąlygos.

Pagal šį teisės aktą, tuo atveju, kai Savivaldybės teritorijoje gyvena nuo 15 tūkstančių iki 50 tūkstančių gyventojų, nustatomas mero pareiginės algos koeficientas 18,3, mero pavaduotojo – 15,3 baziniais dydžiais (2020 m. bazinis dydis yra 176 eurai).

Specialistas nurodė, jog 2019 m. sausio 1 d. duomenimis Palangoje gyveno 17 tūkst. 651 gyventojai.

Be to, minėtu įstatymu nustatyta: jeigu savivaldybės teritorijoje yra kurortas, savivaldybės merui ir mero pavaduotojui pareiginės algos koeficientas didinamas dar 5 procentais. „Palanga turi kurorto statusą, o per metus kurorte apsilanko apie 1 mln. svečių“, – priminė R.Andziulis.

Politikams taip pat mokamas priedas už tarnybosLietuvos valstybei stažą, jis apskaičiuojamas Vyriausybės nustatyta tvarka. Tokį priedą sudaro 1 procentas valstybės politiko ar valstybės pareigūno pareiginės algos už kiekvienus tarnybos Lietuvos valstybei metus, tačiau šio priedo dydis neturi viršyti 30 procentų pareiginės algos.

Palangos miesto savivaldybės mero Šarūno Vaitkaus tarnybos Lietuvos valstybei stažas yra 12 metų, už šį stažą jam mokamas 405,82 eurų (neatskaičius mokesčių) priedas.

Mero pavaduotojo Rimanto Antano Mikalkėno tarnybos Lietuvos valstybei stažas yra 8 metai, už tai jam mokamas 226,20 eurų (neatskaičius mokesčių) priedas.

Praėjusiais metais mero Š.Vaitkaus atlyginimas po mokesčių buvo 2110 eurų, nuo sausio 1 d. jis po mokesčių siekia 2291 eurą. Sumos nurodytos įskaitant ir priedą už 12 metų  tarnybą Lietuvos valstybei.

Mero pavaduotojo Rimanto Antano Mikalkėno atlyginimas „į rankas“ 2019 m. buvo 1695 eurai, nuo sausio 1 d. po mokesčių – 1847 eurai (abiem atvejais skaičiai nurodyti įskaitant ir priedą už 8 metų tarnybą Lietuvos valstybei).

Iš viso per visus šiuos metus kurorto vadovas „į rankas“ gaus 2172 eurais daugiau nei per dvylika praėjusių metų mėnesių, vicemeras – 1824 eurais.

Į „Vakarinės Palangos“ klausimą, kodėl padidinti tik mero ir vicemero atlyginimai ir nedidinti kitiems Savivaldybės tarnautojams bei darbuotojams, atsakyta nebuvo.

Nuotrauka iš interneto

2 KOMENTARAI