Paprastas, gaivus ir burnoje tirpstantis medaus pyragas, desertų mėgėjų vadinamas medučiu, jau daug metų nepalieka abejingų. Net iš 100 įvairiausių desertų rūšių jį „Iki“ prekybos tinklo pirkėjai renkasi itin dažnai. Ekspertų teigimu, tai nulemia kelios esminės priežastys, kurios skanautojams ypač svarbios.
Svarbiausia, kad būtų lyg keptas namuose
Pasak „Iki“ kepyklų skyriaus vadovės Nijolios Juchnevič, medučio biskvito lakštus kepantys konditerijos meistrai stengiasi, kad jie būtų ploni, purūs ir kvapnūs. Medaus pyragasi6skirtinis ne tik dėl to, kad yra gaminamas tik iš natūralių, aukščiausios kokybės ingredientų, bet ir tuo, jog gaminyje nėra naudojama želatina.
„Turime konditerinių paslapčių – viso gamybos proceso neišduodame, tačiau biskvitams kepti naudojame tokius pat ingredientus, kaip ir kepdami namuose: miltus, kiaušinius, cukrų, kefyrą, natūralų medų, cinamoną ir ypatingus prieskonius. Kiekvienas lakštas perdengiamas kremu, pagamintu iš natūralios, šviežios grietinės, cukraus ir citrinų sulčių. Tokios paprastos trijų ingredientų kombinacijos skonis tobulai dera su medaus biskvitu“, – pasakoja N. Juchnevič.
Pasirinkimą lemia ir sezoniškumas
Pasak Indrės Baltrušaitienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, tokie tradiciniai desertai, kaip medaus pyragas, populiarūs išlieka visus metus, o dar labiau ragaujami tampa prieš šventes.
„Įprastai pirkėjai gali rinktis iš beveik 100 desertų rūšių – 30 pyragaičių, 40 tortų ir 25 pyragų. Konditerijos asortimentą nuolat atnaujiname, atsižvelgdami į pirkėjų poreikius. Šiuo metu pastebime, kad medučiui populiarumu nenusileidžia vaisinis tortas, tortas su maskarpone ir jogurtinis vaisinis pyragas. Iš pyragaičių populiariausi eklerai, krepšelis su baltyminiu kremu ir daugelį metų pirkėjų mėgstamos vaisinės tartaletės su persikais, kiviais, vynuogėmis, braškėmis, šilauogėmis, avietėmis“, – sako I. Baltrušaitienė.
Kai kuriuos desertus pirkėjai renkasi ir pagal sezoniškumą. I. Baltrušaitienės teigimu, pavasarį ir vasarą labiau norima lengvų, gaivių skanėstų, gausiai pagardintų šviežiomis sezoninėmis uogomis. Rudenį populiarėja pyragai su obuoliais, slyvomis, varškės kepiniai, o žiemą dominuoja sodraus skonio skanumynai, įprastai šokoladiniai arba su varške.
Klasikinis medaus pyragas – receptas
Jei norite sukurti šventę sau ar savo artimiesiems, galite pabandyti juos pradžiuginti itin mėgstamu medaus pyragu. „Iki“ konditeriai dalinasi paprastu šio kepinio receptu.
Reikės:
Tešlai:
- 4 stiklinių miltų,
- 5 kiaušinių,
- 1 stiklinės cukraus,
- 70 gramų sviesto,
- 3 šaukštų medaus,
- 1 šaukštelio sodos.
Pertepimui:
- 0, 5 litro grietinės,
- šiek tiek cukraus,
- šiek tiek citrinų sulčių.
Paruošimas:
Medų, sviestą ir cukrų kaitinkite virš garų vonelės, kol ištirps cukraus granulės ir susidarys vientisa masė. Kiaušinius gerai suplakite iki putų ir sumaišykite su medaus mase. Po truputį berkite miltus ir sodą. Užminkykite tešlą.
Paruoškite norimo dydžio lakštus, įdėkite į kepimo formą ar skardą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol šiek tiek paruduos. Tai nutinka greitai, todėl lakštų kepimą stebėkite. Iškepusių lakštų kraštus sulyginkite pagal norimą formą. Likučius pasilikite sumalti trupiniams.
Grietinę plakite kartu su cukrumi ir pagal norimą saldumą, pilkite citrinos sulčių. Tepkite lakštus kremu. Trupiniais apibarstykite pyrago kraštus ir viršų. Palaikykite pyragą šaldytuve bent 1 valandą arba dar ilgiau, nes tada jis bus dar skanesnis!
„V.P.” inf.
„Iki” nuotr.