Nuotolinė mokykla: elektroniniams dienynams patiriant perkrovas neatlaikė sistema

51

Dėl koronaviruso plitimo bei karantino šiandien visoje Lietuvoje pradėjus nuotolinio ugdymo procesą šalyje veikiančios elektroninės mokymosi sistemos patyrė perkrovas. TAMO grupė susidūrė su 10 kartų didesniais nei įprasta srautais, taip pat patyrė trikdžių, tačiau jie – jau sprendžiami.

„Atsiprašome vartotojų – daliai jų šįryt nepavyko prisijungti prie sistemos – už patirtus nepatogumus. Buvome pasiruošę 4 kartus didesniems nei įprasta vartotojų srautams. Porą pastarųjų savaičių sistemą labai rimtai ruošėme netipiškai didelėms apkrovoms – atlikome visus įmanomus pačios sistemos optimizavimus, iki maksimumo padidinome serverių resursus. Visgi daugeliui startavus nuotolinį mokymą vienu metu, pirmadienio ryto srautas buvo didesnis nei planavome. Tad šiuo ieškome papildomų sprendimų greitai situacijos korekcijai, optimizuojame sistemos greitaveiką“, – sakė TAMO grupės vadovas Edgaras Jasalinis.

Jo teigimu, TAMO specialistų komanda šiuo metu dirba nepailsdama, kad esamą sistemos architektūrą dar geriau pritaikytų pandemijos metu dešimteriopai išaugusiems srautams ir sudarytų kaip įmanoma kokybiškesnę nuotolinio ugdymo galimybę Lietuvos mokiniams bei mokytojams.

E. Jasalinis sakė, kad kokybiškam sistemos darbui svarbu kaip įmanoma tolygenis srautų pasiskirstymas. Pirmadienio 10 val. ryto, sumažėjus iš pačio ryto buvusiai ypač didelei apkrovai, TAMO valdoma sistema jau funkcionavo daug optimaliau. Vienu metu sistema gali naudotis iki 20 tūkst. vartotojų, tačiau rytinės apkrovos ženkliai viršijo limitus, todėl sistemoje atsirado trikdžių.

Atsižvelgdama į koronaviruso plitimo pavojų ir Lietuvoje sustabdytą mokinių ugdymo procesą bendrojo lavinimo mokyklose, TAMO grupė suteikė galimybę nemokamai naudoti elektroninę mokymosi aplinką EMA visoms Lietuvos mokykloms, jų mokytojams ir mokiniams: nemokamai pasidalino mokymosi turiniu, kuriuo visų mokyklų mokytojai ir mokiniai gali naudotis nemokamai ir neribotai jau nuo kovo 12 dienos. 

Pandemijos metu įvedus karantiną daugelyje Vakarų valstybių, su sistemos trikdžiais susidūrė ir pasauliniu mastu nuotoliniam darbui naudojamos sistemos.

„V.P.” inf.