Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad antradienį, atlikus tyrimus, Lietuvoje patvirtinti dar 4 užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejai. Taigi, vakar vakaro duomenimis, Lietuvoje iš viso yra patvirtinta 537 ligos atvejai. Šie duomenys surinkti iš visų laboratorijų, kuriuose šie tyrimai atliekami.

Visais atvejais jau pradėti arba bus pradėti epidemiologiniai tyrimai. Asmenys, kurių ėminiai paimti mobiliuose punktuose, bus informuoti apie tyrimo rezultatus.

Sveikatos apsaugos ministerija primena, jog lengvus koronavirusinės infekcijos (COVID-19) simptomus jaučiantys pacientai, kuriems leista gydytis ambulatoriškai, privalo laikytis visų izoliavimosi taisyklių iki tol, kol gaus patvirtinimą, jog pasveiko. Tai bus pripažįstama tuomet, kai, atlikus du testus iš eilės, esant ne trumpesniam kaip 24 val. intervalui, abu kartus bus gauti neigiami tyrimo rezultatai. 

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimu, pakartotinis testas dėl koronaviruso infekcijos bus atliekamas praėjus ne mažiau kaip 14 dienų nuo diagnozės nustatymo, bet ne anksčiau kaip po 3 dienų pasibaigus karščiavimui.

Jei atlikus testą bus gautas teigiamas rezultatas, pakartotinis tyrimas vėl bus atliekamas po dviejų savaičių.

„Žmogus bus laikomas pasveikusiu, kai du iš eilės atlikti testai dėl koronaviruso infekcijos, esant ne mažesniam nei paros intervalui, bus neigiami. Arba praėjus 37 dienoms nuo diagnozuoto užsikrėtimo, jei dėl tam tikrų priežasčių vėlesni tepinėliai dėl viruso nebus ištirti“, – sako ministras A. Veryga.  

Lengva koronaviruso infekcijos forma sergantys pacientai, kuriems nereikia specifinio simptominio gydymo, nėra guldomi į ligonines – laikydamiesi izoliavimosi taisyklių jie gydosi namuose, kitoje gyvenamojoje vietoje ar savivaldybės administracijos numatytose patalpose. Tie, kuriems dėl sudėtingesnės būklės taikomas stacionarinis gydymas, sveikatai pagerėjus, taip pat išleidžiami tęsti gydymą ambulatoriškai.

Šeimos gydytojas ir slaugytoja stebės pacientą nuotoliniu būdu bei, esant galimybei, vertins, ar pacientas matuoja kūno temperatūrą, pasunkėjusį kvėpavimą, kraujo spaudimą ir kt.

Pakartotinis tyrimas dėl koronaviruso infekcijos pacientams atliekamas tik turint šeimos gydytojo siuntimą. Paskambinus į Karštąją liniją telefonu 1808 ir patvirtinus, jog yra gautas šeimos gydytojo paskyrimas dėl pakartotinio ištyrimo, pacientas užregistruojamas, suteikiant informaciją, kuriame mobiliajame koronaviruso patikros punkte ir kokiu tiksliu laiku jam bus paimtas tepinėlis.

Jei atlikus tyrimą bus gautas teigiamas atsakymas, šeimos gydytojas tęs paciento stebėseną bei gydymą ir siųs pakartoti tyrimą ne anksčiau kaip po 14 dienų. Jei atsakymas neigiamas, šeimos gydytojas paskirs antrą pakartotinį tyrimą. Gavus neigiamus abiejų testų rezultatus, bus konstatuojama, kad pacientas pasveiko.  

„V.P.” inf.

northwell.edu nuotr.

Taip pat skaitykite: