Eglė Jūraitė

Apie tai, kas šiandien rūpi kiekvienam Lietuvos žmogui, apie svarbiausias aktualijas ir problemas – interviu su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu.

Premjere, vis girdime apie tai, kad vėl bus skelbiamas karantinas. Ar tiesa?

–Ir aš apie tai girdėjau. Dažniausiai buvo minima spalio 16 diena – nežinau, kodėl. Noriu visiems aiškiai pasakyti, jog tai yra netiesa ir visiškas pramanas. Jokių terminų Vyriausybė nėra numačiusi. Apskritai, tokio dalyko kaip karantinas paskelbimas galimas ne pagal kažkieno norus ar įgeidžius, tai susieta su labai aiškiais rodikliais. Šiandien kalbėti apie neva planuojamą karantiną nėra jokio pagrindo. Jeigu tikrai to reikėtų, egzistuoja galimybė įvesti lokalius karantinus židiniuose, jei virusas ten labai išplistų.

Noriu užtikrinti, kad, jei valstybei, saugant jos žmonių sveikatą ir gyvybes tokių sprendimų reikės, Vyriausybė juos ir priims. Nežiūrėsime į jokias kitas aplinkybes, politines batalijas, rinkimus. Žmonių sveikata ir gyvybė yra aukščiau visko, jei jas saugant reikės aukoti reitingus ir galimybę geriau pasirodyti rinkimuose – nedvejodami tą ir padarysime. Žinoma, galiu kalbėti tik apie savo komandą – opozicijos atstovai ir pavasarį ragino skelbti nepaprastąją padėtį, su kuria karantinas, palyginti, buvo itin švelni priemonė…

Prakalbote apie Seimo rinkimus. Vyksta debatai, bet juose mes nematome Premjero – kodėl?

–Visų pirma, Seimo rinkimai nėra vieno asmens rinkimai – tai komandos pasirinkimas. Per ketverius metus teko dirbti su stipriais ir profesionaliais žmonėmis, kurie atsiskleidė kaip savo sričių lyderiai. Šiandieninė rinkimų kampanija yra puiki proga pristatyti komandinį matymą, bendrai atliktus ir planuojamus darbus – dėl to ir nesistengiau būti tas vienintelis reklaminis veidas.

Kalbant apie įsitraukimą į kampaniją, nereikėtų pamiršti, kad ir opozicijoje yra lyderių, kurie šiemet jokiuose debatuose dar nedalyvavo. Žinoma, turime ir pavyzdžių, kuomet debatuoja rinkimuose nedalyvaujantys, pavyzdžiui, Viktoras Uspaskich… Man tai primena paprastą žmonių apgaudinėjimą ir tiek.

Darbas  Ministro Pirmininko pareigose šiuo nelengvu laikotarpiu reikalauja susitelkimo į konkrečias užduotis, kurios negali laukti, kol pasibaigs rinkimai. Čia ir koncentruojuosi. Suprantu, kad tuo bando naudotis kitų partijų veidai, bet visuomenės saugumas, o ne populiarumo taškai šiandien yra svarbiausia.

Kaip vertinate savo kadencijos rezultatus?

–Valstybės valdymas – tai ne pasaka, kur viskas gali staiga susitvarkyti taip, kaip visiems norisi. Tai sunkus, ilgas ir nuoseklus darbas. Visgi šiandien džiaugiuosi, kad mums pavyko nuveikti nemažai svarbių ir prasmingų darbų Lietuvos žmonių labui.

Valstybės valdymas – tai ne pasaka, kur viskas gali staiga susitvarkyti taip, kaip visiems norisi.

Didysis prioritetas buvo skurdo ir atskirties mažinimas, kurį pajaustų Lietuvos žmonės. Kai kuriems tai atrodė neįmanoma, bet jau šiandien galime matyti rezultatus. Be to, tikrai išskirčiau gyvybių, sveikatos bei darbo vietų gelbėjimą, rūpestį nepasiturinčiais COVID-19 pandemijos metu. Taip pat dėmesį mūsų senjorams, realią pagalbą šeimoms ir vaikams. Kūrėme darbo vietas ne tik didmiesčiuose, bet ir regionuose, nuosekliai didinome pajamas visiems Lietuvos žmonėms, ypač sveikatos ir švietimo sričių atstovams.

Tai tik nedidelė dalis tų darbų. Paklauskite kiekvienas savęs nuoširdžiai: ar mano, mano šeimos ir Lietuvos gyvenimas pagerėjo per ketverius metus? Jei taip – tai yra geriausias mūsų Vyriausybės įvertinimas. Žiūrint į visa tai, pasimiršta ir visos dirbtinės kliūtys, ir intrigos, su kuriomis teko susidurti darbuojantis tuos ketverius metus.

O ką laikote savo bei komandos klaidomis?

–Reikia pripažinti, kad spręsdami įsisenėjusias šalies problemas, kurių iki mūsų niekas kitas nesugebėjo pajudinti dešimtmečiais, neišvengėme klaidų. Tačiau jas taisėme ir siekėme geriausių sprendimų, ieškojome ir kompromisų.

Pripažįstu, emocijų užvaldytas pasakiau ir grubesnių žodžių oponentams. Tikrai pats asmeniškai keletą kartų nesusivaldžiau. Klysti yra žmogiška, atsiprašau už tai ir manau, kad visada galima mokytis iš klaidų ir klausytis gerų patarimų. Būtent klausytis ir išgirsti patarimus, o ne patyčias.

Viešojoje erdvėje pasigendama LVŽS programos ir pažadų. Ar nesate nusimatę darbų kitai kadencijai?

–Žinote, galima pasitikėti įvairiais konsultantais ir visus miestus bei miestelius nukabinėti plakatais su dosniais pažadais – be jokių konkrečių jų įgyvendinimo planų. Tą aktyviai daro ne tik konservatoriai, kurie žodžiais bando uždangstyti savo 8-erių metų destruktyvią veiklą, bet ir Gintauto Palucko socialdemokratai bei rinkimuose nedalyvaujančio, bet reklamos veidu dirbančio Uspaskich Darbo partija. Šios partijos dar ne taip seniai turėjo visus įrankius ne tuščiai žadėti, bet parodyti dėmesį ir rūpestį Lietuvos žmonėmis.

Mes per praėjusius ketverius metus darėme viską, kad Lietuvos žmonės pajaustų valstybės požiūrio pokytį, asmeniškai pajustų gerovės kilimą ir gerėjantį gyvenimą. Mūsų siekis ir tikslas – tuos darbus tęsti toliau. Ateities planų ir darbų turime daug. Norime įvesti 13-ąją pensiją ir tam ieškome konkrečių finansinių resursų, sieksime indeksuoti vaiko pinigus, toliau mažinti socialinę atskirtį ypač didelį dėmesį skiriant regionams, kuriant juose naujas, gerai apmokamas darbo vietas – beje, per kadenciją nemažai tokių ir sukūrėme, užsienio ir lietuviško kapitalo investicijų pagalba. Dar paminėčiau valstybinio banko ir valstybinių vaistinių steigimą, ko tikrai reikia Lietuvos žmonėms ir ką dauguma jų vertina palankiai.

Kokių rinkiminių rezultatų tikitės? Kas apskritai mūsų laukia po rinkimų?

–Žmonės ir tik jie nuspręs, kokiu keliu toliau žengs Lietuva, kur eisime ir kaip gyvensime mes visi, kokioje valstybėje augs mūsų vaikai. Svarbiausias dalykas – kad žmonės ateitų balsuoti. Ateikite, nelikite abejingi savo Tėvynei ir jos ateičiai. Kiekvieno balsas yra svarbus ir jis bus išgirstas.

Politinė reklama. Bus  apmokėta iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų sąskaitos.

Užsakymo Nr. 000031.