Palangos globos namų nuotrauka (daryta dar iki karantino).

Tamara Zaiceva

Vakar paėmus visų Palangos globos namų ir darbuotojų tepinėlius dėl koronaviruso, šiandien gautos žinios yra labai neramios – patvirtinta keliolika naujų susirgimų atvejų. Šiandien dėl situacijos minėtoje Savivaldybei pavaldžioje įstaigoje sprendė vietos Ekstremalių situacijų komisija.

Šiandien – neramios žinios

Kurorto meras Šarūnas Vaitkus „Vakarinę Palangą“ informavo, jog po vakar atliktų Palangos globos namų gyventojų ir personalo testų dėl koronaviruso, šiandien gauti atsakymai liudija, jog infekcijos židinys šioje įstaigoje vis labiau įsiliepsnoja.

Kaip „Vakarinė Palanga“ rašė antradienį, tos dienos duomenimis, Globos namuose koronavirusu sirgo 2 šių namų gyventojai ir 6 personalo darbuotojai. Vakar tepinėliai buvo paimti iš visų globotinių ir darbuotojų, kurie neturi nedarbingumo lapelių. Šiandien gauti atsakymai parodė, jog koronavirusu susirgo dar 8 gyventojai ir 4 darbuotojai. Tai reiškia, jog šios dienos duomenimis, čia jau serga 20 žmonių – 10 globotinių ir tiek pat personalo atstovų.

Iš viso Palangos globos namuose yra apgyvendinti 37 žmonės, kurių didžioji dauguma yra senyvo amžiaus ir priklauso itin didelės rizikos grupei, dirba 32 darbuotojai.

Palangos globos namai. Savivaldybės nuotr.

Pirmieji – praėjusią savaitę

Kaip jau rašėme antradienį, du Globos namų gyventojai jau praėjusią savaitę buvo išvežti į Klaipėdos universitetinę ligoninę.

„Praėjusį trečiadienį buvo daromi testai visiems globotiniams. Gavome vieną teigiamą atsakymą. Tačiau kitas globotinis, nors atsakymas ir buvo neigiamas, stipriai karščiavo. Į Globos namus atvykusi šeimos gydytoja nusprendė, kad vis dėlto karščiuojantįjį reikia vežti į ligoninę ir pati iškvietė Greitąją medicinos pagalbą. Nors pas mus, kaip minėjau, testas dėl koronaviruso šiam žmogui buvo neigiamas, ligoninėje padarytas pakartotinis testas jau buvo teigiamas. Abu globotiniai į Klaipėdą buvo išvežti praėjusį ketvirtadienį“, – „Vakarinei Palangai“ šį antradienį pasakojo Palangos globos namų direktorė Irena Biriukaitė.

Vos prieš pusvalandį su „Vakarine Palanga“ bendravęs kurorto vadovas Š.Vaitkus žurnalistei sakė, jog vienas iš šių ligonių jau sveiksta ir kitą savaitę iš Klaipėdos universitetinės ligoninės bus parvežtas atgal į Globos namus. Kito susirgusiojo būklė stabili, tačiau jam vis dar reikalinga deguonies kaukė.

Visi susirgusieji – besimptomiai

„Šiandien gautos žinios dėl situacijos Palangos globos namuose yra tikrai labai neramios. Bet yra ir gera žinia – visi aštuoni globotiniai, kurių šiandien gautų testų atsakymai yra teigiami, yra besimptomiai, jaučiasi gerai“, – „Vakarinei Palangai“ komentavo meras.

Anot jo, Globos namai ėmėsi visų priemonių, reikalingų šiai situacijai. „Yra įrengtas atskiras korpusas, kuriame patalpinti sergantieji koronavirusu, jie izoliuoti nuo kitų gyventojų, su jais dirba specialiai apmokytas personalas. Laikomasi visų būtinų apsaugos priemonių: darbuotojai dirba dėvėdami specialius kostiumus, veido kaukes, akinius ir pirštines. Šiandien absoliučiai visos patalpos buvo dezinfekuotos. Į Globos namus atvyko Palangos pirminės asmens sveikatos priežiūros ir S.Kulikauskienės sveikatos centrų šeimos gydytojai, pas kuriuos yra prisirašę susirgusieji globotiniai, medikai apžiūrėjo ligonius ir paskyrė gydymą“, – sakė Palangos vadovas.

Š.Vaitkus taip pat komentavo, jog jį informavo, kad Globos namuose suformuotos dvi darbuotojų pamainos, kad, esant reikalui, žmonės galėtų pakeisti susirgusį personalo atstovą.

Paragino netaupyti

„Situacija Palangos globos namuose nėra gera, bet bandysime ją suvaldyti. Mes paraginome Globos namų vadovybę jokiais būdais netaupyti nei dezinfekavimo priemonių, nei specialios aprangos, nei kaukių. Jei pritrūks – nupirksime dar“, – sakė Š.Vaitkus.

Meras informavo „Vakarinę Palangą“, jog Globos namai įsigijo specialios įrangos, kuri matuoja deguonies kiekį kraujuje. Kaip žinia, šis rodiklis yra vienas iš esminių, nustatant, ar žmogus serga koronavirusu ir kokia pagalba jam reikalinga.

„Padėtis šiuo metu kontroliuojama, – akivaizdžiai pavargusiu balsu šįvakar kalbėjo meras. – Džiaugiuosi, jog koronaviruso židiniai „Line“ ir Palangos reabilitacijos ligoninėje jau suvaldyti, visi paskutinieji čia daryti testai yra neigiami“.

Iš viso nuo rugsėjo mėnesio Palangoje koronavirusu susirgo 215 miestiečių, 36 pasveiko.

Daugiau apie koronavirusą Palangos globos namuose skaitykite čia:

Ir čia:

Taip pat skaitykite: