Prezidentinė vila "Auska". Bendrovės "Ambra investicijos" nuotr.

Eglė Jūraitė

Rudenį pasiekusi, kad Turto banko žinioje buvusi prezidentinė vila „Auska” nebūtų privatizuojama ir atitektų Palangai, dabar kurorto valdžia nusprendė savo naująjį turtą išnuomoti – toks sprendimo projektas teikiamas svarstyti poryt vyksiančiam miesto Tarybos posėdžiui.

Pasiekė, kad nebūtų privatizuojama

Sužinojusi, kad valstybei priklausoma prezidentinė vila „Auska” gali būti privatizuojama, pernai rudenį Palangos valdžia ėmėsi nemažų žygių, kad tai neįvyktų, ir pasiekė savo: objektas buvo išbrauktas iš privatizuojamųjų sąrašo ir Sauliaus Skvernelio Vyriausybės sprendimu perduotas Palangos savivaldybei nuosavybėn.

Vasario 19 d. Palanga pasirašė su Turto banku pastato su visais priklausiniais priėmimo – perdavimo aktą, o kovo 10 d. Registrų centre įrašas apie šį nemažą turtą papildytas nauju savininku – Palangos miesto savivaldybė.

Dabar naujoji savininkė apsisprendė ir jau šį ketvirtadienį teikia miesto Tarybai svarstyti bei tvirtinti sprendimo projektą, pagal kurį visa vila kartu su priklausiniais bei joje esančiu kilnojamuoju turtu ir meno kūriniais būtų išnuomota mažiausiai dvejiems metams rekreacinei veiklai vykdyti.

Ne Savivaldybės reikalas teikti nakvynės paslaugas

Paprašytas pakomentuoti tokį vietos valdžios sprendimą, Palangos meras Šarūnas Vaitkus šiandien „Vakarinei Palangai” sakė, jog tai šiame etape pats optimaliausias vilos panaudojimo būdas.

Auska Wikimapia (ojkumena) nuotr.

„Savivaldybė negali užsiimti verslu ir teikti nakvynės paslaugas – tai ne savivaldos funkcija. Balandžio pabaigoje baigiasi nuomos sutartis su dabartiniu nuomininku bendrove „Ambra investicijos”. Mes svarstėme, ką toliau daryti. Dabar, kol konkursą laimėjusi bendrovė rengs vilos panaudojimo galimybių studiją, o taip pat kol bus parengta visa techninė dokumentacija, gali praeiti ir metai, dveji ar daugiau. Žinoma, per tą laiką galima ir nieko nedaryti, tiesiog užrakinti vilą ar perduoti ją Savivaldybės bendrovei „Palangos investicijų valdymas” valdyti, tačiau mes nusprendėme, jog geriau ieškoti nuomininkų, kad nereikėtų mums paties tuos kelerius metus vilą išlaikyti”, – „Vakarinei Palangai” kalbėjo Palangos meras.

Nuomos sutartis su dabartine „Auskos” nuomininke bendrove „Ambra investicijos” baigiasi balandžio 29 d. Šie metai įmonei nelinksmi ne tik dėl to, kad jai tenka baigti savo verslą Palangoje – kovo 1 d. nuo koronaviruso vienoje iš Vilniaus ligoninių mirė jos generalinis direktorius bei „Auskos” vadovas Gintaras Pocevičius.

Pagrindiniai „Ambra investicijos” akcininkai – Rusijos piliečiai bei viena užsienyje registruota ribotos atsakomybės bendrovė. Būtent jie pastaruosius dešimt metų, padedami generalinio direktoriaus, valdė legendinę vilą Palangoje, ant jūros kranto.

Parengs kelis galimybių studijų variantus

Kaip „Vakarinę Palangą” informavo Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė, Palangos savivaldybė dar rudenį paskelbė konkursą atrinkti įmonę, kuri atliktų „Auskos” panaudojimo ateityje galimybių studiją. Konkursą laimėjo ir darbus vykdys sostinėje registruota mažoji bendrija „Branus”, su ja pasirašyta 5324 eurų vertės sutartis.

Meras Š.Vaitkus „Vakarinei Palangai” komentuoja, jog Palanga neatsisako savo jau anksčiau išsakytų minčių, kaip būtų galima panaudoti „Auską”. Jau rudenį miesto vadovas kalbėjo, jog viloje galėtų atsirasti senelių globos namai arba galėtų būti su kultūra susijusi veikla, spręsta ir dėl panaudojimo sporto reikmėms.

„Konkursą laimėjusi bendrovė parengs kelis vilos panaudojimo variantus. Mes neatsisakome savo minčių, kaip Palanga galėtų panaudoti „Auską”, tačiau kiekvienu konkrečiu atveju yra tam tikri specifiniai reikalavimai, juos būtina išnagrinėti ir įvertinti. Kai bus parengtos galimybių studijos, tarsimės su visuomene, o išrinkę geriausią panaudojimo variantą, sėsime kalbėti su Vyriausybe bei ministerijomis, kad Palangai būtų padėta įgyvendinti sumanymus. Pavyzdžiui, jei nuspręsime, kad viloje bus senelių globos namai, tarsimės su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kad būtų skiriama nors kiek socialinėms reikmėms numatytų lėšų”, – komentavo meras.

Vila „Auska”. Bendrovės „Ambra investicijos” nuotr.

Jis teigė, jog neverta stebėtis, jog Palanga šiuo pereinamuoju etapu vilą išnuomoja. „Taip darėme ir su Palangos kempingu – kol buvo rengiama visa reikalinga projektinė ir techninė dokumentacija, objektas buvo išnuomotas ir miestas iš to gavo naudos”, – „Vakarinei Palangai” komentavo meras.

Nuomos kaina – pagal įstatymą

Būsimiesiems nuomininkams konkurso būdu bus siūloma „Auską” išsinuomoti dvejiems metams su galimybe pratęsti sutartį du kartus po dar vienerius metus. Nuomai siūlomas visas 4558,12 kv. metrų poilsio paskirties pastatas, sargo namelis, teniso kortai, kelios pavėsinės su šiems pastatams eksploatuoti reikalinga kiemo infrastruktūra, o taip pat kitas ilgalaikis ir trumpalaikis „Auskoje” esantis turtas, tarp jų ir paveikslai.

Siūloma pradinė nuomos kaina nėra maža, ji sudarytų 119 520 eurų per metus, arba 9960 eurų per mėnesį.

Paklaustas, kaip buvo apskaičiuota pradinė vilos nuomos kaina, Š.Vaitkus komentavo, jog siekta, jog ji būtų ne žemesnė nei toji, už kurią valstybės turtą nuomininkui nuomojo Turto bankas. „Kaina skaičiuota pagal Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymą”, – „Vakarinei Palangai” sakė kurorto vadovas.

Anot jo, tai pradinė nuomos kaina, konkurso metu ji gali ir pakilti. „Rinka padiktuos savo sąlygas. Bet kuriuo atveju tai nėra tokia kaina, už kurią Vilniaus savivaldybė išnuomojo jai priklausančius poilsio namus Palangoje”, – kiek ironizavo kurorto meras.

Priminsime, jog Vilniaus savivaldybė jos pavaldume esančius 3148 kv. metrų poilsio namus Palangoje neseniai išnuomojo už beveik simbolinį nuomos mokestį – nuomininkams teks mokėti po 1133 eurus per mėnesį, arba po 36 centus už kvadratinį metrą.

Bandys tartis, kad nebūtų triukšmingų festivalių

„Mūsų pradinė nuomos kaina yra reali, kita vertus, nenorime išgąsdinti verslininkų per didelėmis kainomis, kitaip Savivaldybei teks pačiai išlaikyti visą turtą”, – teigė meras.

Paklaustas, ar greta „Auskos” gyvenantys palangiškiai gali tikėtis, jog miesto nuosavybe tapusioje viloje nebebus rengiami skandalingi festivaliai, kaip, pavyzdžiui, „Pudra”, kurio metu ne tik gerokai viršytas naktį leidžiamo muzikinio garso lygis, bet ir organizatoriai faktiškai išsityčiojo iš policijos pareigūnų, bandžiusių sutramdyti įsisiautėjusius organizatorius ir dalyvius, kurorto vadovas teigė, jog tai, kas laimės vilos nuomos sutartį, priklauso tik nuo pasiūlytos didžiausios kainos.

Skandalingasis festivalis „Pudra” ir pastarąją vasarą vyko „Auskoje”. Instagramo nuotr.

„Viską lems pasiūlyta didžiausia nuomos kaina. Jokiame įstatyme nėra numatyta, jog nuomos konkursą lems tai, ar nuomininkas rengs ar nerengs vieną ar kitą renginį. Žinoma, su laimėtoju mes sėsime ir kalbėsime, visada ieškome būdu susitarti dėl tam tikrų nepageidaujamų dalykų, manau, taip bus ir dabar”, – „Vakarinei Palangai” šiandien sakė Palangos vadovas.

Kas bus su didžiule teritorija?

Kartu su legendine prezidentine vila „Auska” Palangai panaudos sutartimi perėjo ir iki šiol „Auskai” priskirta 21 ha teritorija, kurios didžiąją dalį sudaro valstybei priklausantis pajūrio miškas.

Ar vilai reikalinga tokia didelė teritorija ir kaip ji galėtų būti panaudojama? Atsakydamas į šį „Vakarinės Palangos” klausimą, kurorto vadovas teigė, jog Palanga pati rodo iniciatyvą, kad vilai būtų priskirtas toks žemės sklypas, koks jai realiai reikalingas savo funkcijoms vykdyti.

„Atlikus galimybių studijas paaiškės, kokio dydžio teritorija iš tikrųjų reikalinga vilai. Aš manau, jog sklypas turi būti konkrečiai toks, koks reikalingas vilai ir čia būsiančiam objektui veikti. Gal paaiškės, kad pakanka, pavyzdžiui, 5 hektarų. Mes norime visą likusią didžiulę teritoriją atskirti nuo „Auskos” ir ją grąžinti valstybei, kad čia visiems laikams išliktų pajūrio miškai ir niekam nekiltų nė mažiausios minties ar pagundos panaudoti šiuos hektarus kitaip nei visuomenės reikmėms”, – „Vakarinei Palangai” šiandien komentavo Palangos, švenčiančios sugrąžinimo Lietuvai 100 – ąjį jubiliejų, meras.

„Norime pajūrio miškus palikti ateities kartoms nepaliestus”, – sakė šiandien šventiškai nusiteikęs Š.Vaitkus.

Taip pat skaitykite: