"Vakarinės Palangos" nuotr.

Siekiant užtikrinti, kad pandemija neperkrautų sveikatos priežiūros įstaigų ir netrikdytų kitų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo, šiandien Vyriausybė pasiūlė taikyti papildomas COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymo priemones ir ribojimus šalyje, artėjant prie 300 COVID-19 lovų užimtumo ligoninėse. Tokiu atveju kontaktinės veiklos bus galimos, jei asmenys atitinka Galimybių paso kriterijus.

Tik kai kurioms kritiškoms veikloms nebus taikomas Galimybių paso reikalavimas, kurias detalizuojantį Vyriausybė nutarimo projektą Sveikatos apsaugos ministerija įpareigota parengti iki rugpjūčio 2 d.

Taip pat turės būti nustatyta tvarka, kai sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, finansuojami darbuotojo ar darbdavio lėšomis, tam tikrų profesijų darbuotojams vakcinacija nuo užkrečiamosios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, yra privaloma.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iki rugpjūčio 10 d. privalo pateikti pasiūlymus Vyriausybei dėl teisės aktų keitimų, kuriuose būtų nustatyta, kad ligos išmokos nemokamos asmenims, susirgusiems užkrečiamąja liga, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija ir (ar) karantinas, nepasiskiepijusiems nuo šios ligos, išskyrus atvejus, kai asmenys negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių.

Vyriausybė įgyvendina  COVID-19 valdymo priemones remiantis turimais mokslo surinktais duomenimis ir prognozėmis. Todėl pandemijos suvaldymo strategija yra nuolat peržiūrima, atsižvelgiant į tyrimų rezultatus, turimus įrankius (testai, saugojimosi priemonės, vakcinos ir kt.) bei situaciją šalyje.

Siekiama taikyti tokį karantino priemonių režimą, kuriuo galima maksimaliai apsaugoti gyventojų psichologinę sveikatą bei ekonominę veiklą. Kartu bus skiriamas dėmesys siekiant apsaugoti vakcinuotis negalinčias rizikos grupes.

Galimybių Paso taikymas bus pagrindinė priemonė, kuri turi užkirsti kelius  viruso plitimui, užtikrinti, kad ribojimų poveikis vakcinuotiems asmenims bus minimalus.

Taip pat skaitykite: