Interneto nuotr.

Jonas Augulis

Dažnai ieškome įvairių desertų, kurie kartu su kava sudarytų tobulą skonio derinį. Sunku tai padaryti, kai pasirinkimas toks platus – įvairūs pyragaičiai, sausainiai, ledų ir kiti desertai tiesiog masina akis. Čia rasite penkis su kava labiausiai tinkančius deserto pasiūlymus.

Universalioji juoda kava

Prie juodos kavos tinka praktiškai bet kuris desertas. Kartus juodasis, švelnus pieniškas šokoladas, glazūruoti keksiukai, spurgos, saldūs blynai, tiramisu, įvairūs desertai su riešutais – juoda kava suteikia laisvę mėgautis bet kuriuo iš šių gardėsių. Tarkim, prie kavos iš Kolumbijos pupelių puikiai tinka morkų pyragas, o Kosta Rikos pupelių skonį labiausiai išryškina purios spurgos ar keksiukai.

Idealiai tinka ir klasikinis kavos pyragas. Jau vien pavadinimas atskleidžia šio skanumyno paskirtį. Šis pyragas būna įvairių skonių ir tekstūrų, tad kiekvienas atras savo mėgstamiausią. Galbūt tai būtų cinamono, rudojo cukraus, o gal riešutais pagardintas pyragas?

Tačiau yra pora ingredientų, kurių patariama vengti: druskos ir sūrio. Netinka netgi ypač kreminiai sūrio pyragaičiai. Taip yra dėl to, kad dažnai skoniai visiškai susikerta arba sūris pilnai užgožia kavos skonį.

Vaisių tartaletė prie latte

Latte – tai espresso gėrimas su pienu. Italijoje ši švelnesnė kava, paprastai vadinama „pieniška“, yra derinama su lengvesniais desertais: smulkiais sausainiais, cinamono gardėsiais, pieniško šokolado gaminiais ir ypač vaisių pyragais bei tartaletėmis. Tartaletė – tai kepinys, kurį sudaro įdaras ant tešlos pagrindo su atviru, neuždengtu viršumi. Tešla paprastai būna trapi, o prie latte kavos geriausiai tinka švelnūs prieskonių ir skrudintos tešlos skoniai. Vaisių tartaletės dažnai pagardinamos kremais. Džiovintų vaisių, citrusinė, citrininė ar migdolų tartaletė – tobulas sprendimas prie latte kavos. Rudenį ypač populiari tampa pumpkin spice latte. Šiuo atveju taip pat neprašausite, pasirinkę šalia jos suvalgyti vaisių tartaletę ar pyragaitį.

Flat white ir uogų desertai

Iš Australijos kilusi flat white kava yra tarpinė tarp cappuccino ir latte. Ji ruošiama be putų sluoksnio ant viršaus. Tokia kava pagaminama maišant viengubą arba dvigubą espresso su mikroputa – garuose virtu pienu su mikroburbuliukais. Prie flat white gėrimo labiausiai tinka belgiški vafliai, įvairios bandelės ir ypač uogų desertai. Bandelės su mėlynėmis ar bruknėmis, avietiniai macaroons sausainiai ir purūs keksiukai su uogomis ypač praturtins flat white skonį. Nuostabiai tiks ir paprasčiausia duonos riekelė, storai užtepta uogiene.  

Atgaiva prie cappuccino

Prie pieniško cappuccino idealiai tinka ledų desertai. Jie sukuria dievišką derinį kartu su šilta, švelnia kava. Ledus galite laisvai rinktis savo nuožiūra. Čia puikiai tiks klasikiniai šokoladiniai ar vaniliniai, gaivūs vaisiniai ar kitokių skonių. Tačiau jei nesinori šalto gardėsio, galima rinktis kitus lengvus desertus: avižinius sausainius, bandeles su uogomis ar šokoladinius pyragaičius. Įdomus derinys yra karštas obuolių pyragas su ledais – tobulas balansas prie cappuccino kavos. Kalbant apie šį gėrimą, rekomenduojama vengti intensyvių skonių ar papildomo pieno.

Espresso ir šokoladiniai desertai

Skirtingai nei dauguma kavos gėrimų, espresso kava patiekiama mažomis porcijomis ir yra greitai išgeriama. Šis koncentruotas gėrimas pasižymi sodresniu skoniu, kurį tik dar labiau išryškinti padeda šokoladiniai desertai. Šokoladiniai pyragai, biskvitai, brauniai, tiramisu, tortai, pudingas, blynai su šokoladu ar keksiukai su triufeliais – su šiais gardėsiais espresso kavos gėrimas pasidarys tik dar malonesnis. Tiesa, geriau rinktis juodąjį šokoladą – pieniškas ar baltasis gali būti per švelnus. Jei norisi paįvairinti šokolado skonį, galima rinktis desertus su riešutais ar pistacijomis.

Kavos pupelės iš Gvatemalos ir Indonezijos labiausiai dera su tamsaus šokolado brauniais. Šokoladinis pyragas taip pat puikiai papildo Gvatemalos kavas, o šokoladinis putėsių pyragas idealiai tinka arabikos pupelėms. Prie Kolumbijos pupelių ypač tinka šokoladiniai keksiukai. Šokolade mirkyti vaisiai labai dera prie daugumos Afrikos kavų. Tuo tarpu kartus juodasis šokoladas yra tobulas sprendimas šalia Etiopijos, Indonezijos, Gvatemalos ir Brazilijos kavos pupelių. O švelnus baltasis šokoladas nuostabiai papildys Kosta Rikos, Jemeno ir Kolumbijos pupelių skonį.

Tas pats galioja ir ristretto, stipresnei espresso versijai. Nors kavos pupelių kiekis ruošiant šį gėrimą lieka tas pats, vandens naudojama perpus mažiau nei gaminant espresso. Natūralu, kad tokio intensyvaus skonio gėrimą geriausiai papildo sodrūs šokoladiniai desertai. Pasigaminti aromatingai kavai būtini kokybiški kavos aparatai, kuriuos galima rasti www.coffeeloft.lt/kategorija/aparatai/kavos-aparatai/kapsuliniai/.

Trumpai apžvelgėme, kokie desertai labiausiai tinka prie populiariausių kavos rūšių: espresso, latte, cappuccino, flat white ir juodos kavos. Išsirinkti tinkamiausią desertą svarbu, nes taip neužgožiamas, o kaip tik papildomas paties gėrimo skonis. Tačiau nebijokite eksperimentuoti – galbūt pasiūlytus desertus sugebėsite dar labiau pagardinti.

Taip pat skaitykite: