Interneto nuotr.

Klausa – vienas iš pagrindinių mūsų pojūčių. Jai sutrikus gali atsirasti įvairių sunkumų. Klausos praradimu laikoma būklė, kai žmogus iš dalies ar visiškai negirdi viena arba abiem ausimis. Dažniausiai šis sutrikimas atsiranda palaipsniui. Kokios priežastys gali sukelti klausos praradimą, koks jo gydymas ir prevencija, aptarsime jau netrukus.

Priežastys, galinčios sukelti klausos praradimą

Skirtingos priežastys sukelia skirtingą būklę. Laidumo sutrikimas atsiranda tada, kai garsai negali patekti iš išorinės ausies į būgnelį ir vidurinės ausies kaulus. Pasireiškus tokiam klausos praradimui, gali būti sunku išgirsti švelnius ir prislopintus garsus. Kartais tokia būklė būna laikina. Ji gali atsirasti dėl ausų infekcijos, išorinio ausų uždegimo, kitaip dar vadinamo „plaukiko ausimi“, vaško kaupimosi, įstrigusio svetimkūnio, gerybinių navikų arba klausos kanale esančių randų, kurie atsiranda dėl pasikartojančių infekcijų.

Sensorineuralinis klausos sutrikimas atsiranda esant vidinių ausies struktūrų arba klausos nervų pažeidimams. Dažniausiai tokia būklė yra nuolatinė. Jai pasireiškus, net normalūs ir stiprūs garsai tampa prislopinti ar neaiškūs. Sensorineuralinį klausos sutrikimą gali sukelti apsigimimai, senėjimas, darbas triukšmingoje aplinkoje, galvos arba kaukolės trauma, Menjero liga (vidurinės ausies pažeidimas), akustinė neuroma (gerybinis auglys), taip pat įvairios infekcijos ir ototoksiniais vadinami vaistai.

Klausos praradimas, kai vienu metu pasireiškia tiek laidumo, tiek sensorineuralinis klausos sutrikimas, laikomas mišriu. Jį gali sukelti visos anksčiau išvardintos priežastys.

Klausos praradimo gydymas

Atsiradus tiek laikinam, tiek nuolatiniam klausos praradimui, gali padėti otorinolaringologas, kitaip dar žinomas kaip LOR gydytojas. Priklausomai nuo tokį sutrikimą sukėlusių priežasčių, specialistas paskirs atitinkamą gydymą. Jeigu klausos praradimas atsirado dėl susidariusio sieros kamščio, klinikoje atliekamas jo išplovimas. Jei tokią būklę sukėlė infekcija, dažniausiai skiriami antibiotikai. Kitais atvejais, pavyzdžiui, kai klausa prarandama dėl senėjimo, gali būti reikalingas klausos aparatas arba kochlearinis implantas.

Ar įmanoma išvengti klausos praradimo?

Kartais klausos praradimo galima išvengti. Dirbantiems itin triukšmingose vietose patariama naudoti atitinkamas apsaugos priemones, pavyzdžiui, ausines, o plaukiojantiems baseine – ausų kištukus. Taip pat reikėtų reguliariai atlikti klausos tyrimus. Norint išvengti klausos praradimo, svarbu vengti ilgalaikio triukšmo ir garsios muzikos, taip pat tinkamai bei laiku gydyti ausų infekcijas.

Klausa yra labai svarbi kiekvienam žmogui. Todėl svarbu jai skirti pakankamai dėmesio, o, pastebėjus bet kokius nerimą keliančius ženklus, kreiptis į gydytojus. Laiku atlikti tyrimai gali padėti užkirsti kelią visiškam klausos praradimui ir kitoms sveikatos problemoms.

Pranešimas spaudai

Taip pat skaitykite: