Seimo narys Mindaugas Skritulskas. "Vakarinės Palangos" nuotr.

Tamara Zaiceva

Šiandien po vidurdienio Seimui balsuojant dėl Administracinių nusižengimų kodekso 71 straipsnio pakeitimo ir jo papildymo įstatymo projekto, tokiu būdu dekraminalizuojant nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų neteisėtą gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą ar siuntimą be tikslo jas platinti, neužteko daugumos balsų jį priimti. Paskelbus balsavimo rezultatus Seimo salėje pasigirdo plojimai. Palangiškis parlamentaras Mindaugas Skritulskas buvo tarp tų, kurie balsavo už narkotinių medžiagų dekriminalizavimą.

Už atskirus straipsnius, bet prieš visą spendimo projektą

Šiandien po vidurdienio Seime balsuota dėl Administracinių nusižengimų kodekso 71 straipsnio pakeitimo ir jo papildymo 711 straipsniu įstatymo projekto, kas leistų dekraminalizuoti nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų neteisėtą gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą ar siuntimą be tikslo jas platinti. Paskelbus balsavimo rezultatus, paaiškėjo, jog neužteko daugumos balsų priimti Administracinių nusižengimo kodekso pataisas, o tuo pačiu klausimas dėl atitinkamo Baudžiamojo kodekso straipsnio pakeitimo liko nesvarstytinas.

Dėl įstatymo pakeitimo balsuoti užsiregistravo 126 Seimo nariai. Už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimą pasisakė 61 seimūnas, prieš – 58, susilaikė 7.

Įdomu tai, kad pirmiausia balsuojant dėl atskirų minėto straipsnio pakeitimų nuostatų, visais atvejais buvo surinkta pritariančiųjų dauguma, kas leido manyti, jog pritarta bus ir visam įstatymo pakeitimo projektui. Balsų dauguma net patvirtino, jog Administracinių nusižengimo kodekso pataisos dalyje dėl nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimo įsigalios nuo sausio 1 d.

Tačiau galutinio balsavimo rezultatai buvo netikėti nei sprendimo projekto rengėjams, nei posėdžio primininkui Pauliui Saudargui. Švieslentėje paskelbus balsavimo rezultatus, Seimo salėje pasigirdo plojimai ir tik po pauzės P.Saudargas garsiai paviešino, ką nusprendė Seimo nariai.

„Yra kaip yra“, – apgailestaudamas apibendrino posėdžio pirmininkas.

Vietoj teistumo – nedidelės baudos

Nuo 2017 m. nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų neteisėtas gaminimas, perdirbimas, įgijimas, laikymas, gabenimas ar siuntimas be tikslo jas platinti buvo priskirtas baudžiamajai teisenai. Baudžiamojo kodekso 259 straipsnis „Neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti“ už tokias veikas numatė baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų, esant nedideliems kiekiams – viešuosius darbus arba laisvės apribojimą, arba baudą, arba areštą.

Jei šis nusikaltimas būtų dekriminalizuotas, kaip siūlė projekto rengėjai, tokia veika būtų priskirta administraciniams nusižengimams, už kuriuos grėstų bauda nuo 50 iki 350 eurų, o prasižengus pakartotinai – nuo 300 iki 500 eurų.

Įstatymo pataisos ypač siekė Laisvės partija, kuriai pritarti pasižadėjo ir konservatoriai.

Bus sunkiau įrodyti, kad daroma nusikalstama veika

Šio įstatymo pataisos sukėlė itin didelių diskusijų tiek visuomenėje, tiek tarp Seimo narių.

Šįryt Algirdas Stončaitis, vienas pirmųjų atkurtos nepriklausomos Lietuvos Vidaus reikalų ministerijos Kovos su narkotikais padalinio vadovas, savo Facebooko paskyroje darsyk kreipėsi į visuomenę ir kolegas parlamentarus.

„Dekriminalizavus narkotikus pagal teikiamus siūlymus, jų platintojams atsiras galimybė turėti papildomą gynybinę versiją, bus sunkiau įrodyti, kad daroma nusikalstama veika, jų patraukimas baudžiamojon atsakomybėn taps sudėtingesnis. Dėl to gali atsirasti nusikaltimus darančių asmenų nebaudžiamumo jausmas, didėti narkotikų platinimo apimčių ir psichotropinių medžiagų vartojimo mastas.

Narkotikų platintojas prie savęs turės tik tokį jų kiekį, už kurį numatyta administracinė atsakomybė, jį parduos laisvai ar iš slėptuvės, tada vėl pasipildys. Tokie pažeidimai bus retai nustatomi, tik atsitiktinių patikrinimų metu arba gavus informaciją iš piliečių.

Taip pat yra tikimybė, kad gali augti narkotinių medžiagų paklausa, o dekriminalizavus neteisėtą disponavimą visomis be išimties narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, kad ir nedideliu kiekiu, tai gali daryti įtaką ypač pavojingų, tokių kaip heroinas, amfetaminas, LSD, kitų sintetinių medžiagų plitimui ir jų vartojimui. Todėl neigiamai bus paveikta visuomenės sveikata, daugės žmonių mirčių, kils papildomos problemos sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos, teisėsaugos, švietimo ir kitose srityse.

Ar to tikrai norime?“, – komentavo parlamentaras.

Palangiškis seimūnas M.Skritulskas balsavo už

Tarp tų, kurie šiandien balsavo už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimą, buvo ir palangiškis Mindaugas Skritulskas.

Tris paauglius sūnus auginantis seimūnas ir spalio 14 dieną, kuomet sprendimo projektas buvo svarstomas, balsavo už tai, kad įstatymas pereitų į kitą, priėmimo stadiją.

Tuomet „Vakarinės Palangos“ kalbintas parlamentaras žurnalistei sakė, jog įstatymo rengėjai ir tie, kurie palaiko pataisas, jį įtikino, kad veika, susijusi su nedidelio kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimu, turi būti išbraukta iš Baudžiamojo kodekso.

„Įvertinau mokslininkų ir teisininkų nuomonę. Daug kas klaidingai interpretuoja, kad mes kalbame apie narkotikų legalizavimą. Tai nėra narkotikų legalizavimas, tai atsakomybės kvalifikavimo klausimas“, – tuomet komentavo seimūnas.

Mindaugas Skritulskas kartu su bendrapartiečiais rinkimų į Seimą naktį. „Vakarinės Palangos” nuotr.

„Mano požiūris katalikiškas“

„Negaliu pasakyti, kad iškart buvau už, bet mokslininkų, teisininkų ir kolegų argumentai mane įtikino“, – žurnalistei sakė palangiškis parlamentaras.

Anot jo, baudžiamoji atsakomybė kai kuriais atvejais yra perteklinė. „Jei jaunuolį pagavo, tarkime, su suktine, jam taikoma baudžiamoji atsakomybė ir jis gali būti teisiamas, o teistumas išlieka didelė dėmė visam gyvenimui, nors tas jaunuolis ir nebevartoja narkotikų. Dekriminalizavus šią veiką nauja būtų tik tai, kad jaunuolis nebus sodinamas į kalėjimą, nebus teistumo, kuris visą gyvenimą bus prikaišiojamas ir taps kliūtis siekti karjeros. Turint tokį teistumą negausi darbo policijoje, teismuose, problematiška būtų įsidarbinti valstybės tarnyboje. Manau, nė vienas tėvas nenorėtų, kad jų vaikas turėtų tokią dėmę“, – kalbėjo parlamentaras.

„Mano požiūris katalikiškas, aš esu už tai, kad tokia veika būtų baudžiama, bet per Administracinių nusižengimų kodeksą“, – „Vakarinei Palangai“ komentavo M.Skritulskas, teigdamas, jok „neįvyko jokia revoliucija“. Anot jo, nuo 2017 metų, kai atsakomybė buvo sugriežtinta ir tokia veika buvo perkelta į Baudžiamąjį kodeksą, narkotikų vartojimas Lietuvoje nei sumažėjo, nei padidėjo.

Taip pat jis teigė, jog tuo pačiu būtina svarstyti ir dėl griežtesnės atsakomybės narkotikų platintojams, ir dėl medicininės pagalbos tiems, kas įklimpo į psichotropinių medžiagų vartojimo liūną, bei reabilitacijos priemonių tokiems asmenims.

Visuomenei bei patiems politikams diskutuojant, buvo išsakyta nemažai nuogąstavimų, jog, dekriminalizavus nedidelius kiekius, narkotikai taptų lengviau prieinami ir padaugėtų jų vartojančiųjų. Paklaustas, kaip jis elgtųsi, jei, sužinotų, kad, tarkime, jo sūnus buvo pagautas vartojant narkotines medžiagas, M.Skritulskas teigė, jog patirtų šoką.

„Man tai būtų labai nemalonu, tikrai neapsidžiaugčiau, priešingai – patirčiau šoką. Bet ar aš apsidžiaugčiau, jei jis įgytų teistumą? Tuomet vaiko būtų dar labiau gaila“, – „Vakarinei Palangai“ komentavo Palangai ir daliai Klaipėdos bei Kretingos rajono atstovaujantis parlamentaras.

„Už“ vardan tolimesnio bendradrabiavimo

„Man nebuvo lengva apsispręsti, dvejojau iki pat galo, nebuvo taip lengva kaip kolegoms iš Laisvės partijos“, – spalį, po balsavimo pasibaigus įstatymo svarstymui, „Vakarinei Palangai“ kalbėjo M.Skritulskas.

Jis teigė, jog Tėvynės sąjungos Lietuvos krikščionių demokratų frakcijoje Seime nebuvo kažkokios prievartos dėl balsavimo „už“. „Pats turiu teisininko išsilavinimą ir gyvenimo patirtį, tad pats galiu nuspręsti, kaip balsuoti. Manau šios veikos dekriminalizavimas nei padidins, nei sumažins narkotikų vartojimą“, – „Vakarinei Palangai“ sakė parlamentaras.

Tačiau, atsakydamas į žurnalistės klausimus, jis patvirtino, kad partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis ragino partiečius palaikyti Laisvės partijos siekį dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo – vardan tolimesnio bendradarbiavimo koalicijoje.

Vakarinės Palangos” archyvo nuotr.

Anksčiau M.Skritulskas „Vakarinei Palangai“ sakė, kad į priėmimo stadiją perduotame dokumento projekte jo netenkina baudų dydis. „Jos yra per mažos, aš pasisakau už didesnes baudas. Minimali  keliasdešimt eurų bauda tikrai yra per maža. Aš pasisakysiu už griežtesnį baudimą. Jei baudos nebus padidintos, svarstysiu, ar balsuoti „už“, – anksčiau „Vakarinei Palangai“ žadėjo parlamentaras.

Seimas balsų dauguma įpareigojo įstatymo rengėjus pateikti naują sprendimo projekto redakciją, tad narkotikų dekriminalizavimo klausimas nėra uždarytas.

1 KOMENTARAS

Taip pat skaitykite: