Shutterstock nuotr.

Siekiant išvengti didelių COVID-19 protrūkių šalies ugdymo įstaigose ir toliau tęsti kontaktinį ugdymą, nuo šiol kiekvieną penktadienį bendrojo ugdymo ir pirminio profesinio mokymo mokiniams penktadieniais bus dalijami savikontrolės testai. Apie tai šiandien pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Norime mokyklas išlaikyti atviras ir kiek įmanoma saugias. Greitieji antigeno testai padeda identifikuoti sergančiuosius ir užkirsti kelią protrūkiams mokyklose. Savaitgaliais namuose atliekami testai pridės dar vieną saugiklį – pirmadieniais į mokyklas grįš tik sveiki vaikai. Labai raginame tėvus testuoti vaikus ar leisti atlikti testus patiems vaikams, kad virusas kuo mažiau plistų mokyklose. Kartu prašau savivaldybių vadovų pasirūpinti, kad testus vaikai gautų jau šį penktadienį“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Savikontrolės tyrimai ugdymo įstaigose atliekami kas 3-4 dienas, todėl mokiniai testuojasi du kartus per savaitę. Įsigaliojus pakeitimams, mokiniai vieną iš šių testų galės atlikti namuose prieš grįžtant į ugdymą po savaitgalio, antruosius testus bus galima atlikti savaitei įsibėgėjus.

Testai į namus savaitgaliams taip pat bus dalijami ir kaupinių metodu testuojamiems vaikams. Be to, testai galės būti dalijami ir tiems mokiniams, kurių tėvai dar nėra pasirašę sutikimo testuoti vaikus ugdymo įstaigose. Tikimasi, jog tėvai pasirūpins, kad vaikai atliktų testus. Mokiniams savikontrolės testus rekomenduojama atlikti sekmadienį, prieš grįžimą į ugdymo procesą.

Savikontrolės testai mokiniams į namus jau buvo dalijami prieš rudens ir žiemos atostogas.

Profilaktiškai testuotis kartu su mokiniais, o ne tik tada, kai fiksuojamas ligos atvejis klasėje, bus rekomenduojama ir to pageidaujantiems ugdymo įstaigų darbuotojams.

Testuotis nereikia mokiniams ir mokytojams, kurie COVID-19 liga sirgo mažiau nei prieš 90 dienų ir liga buvo diagnozuota atlikus PGR ar antigeno testą.

Kaip rodo Lietuvos nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenys, teigiami greitųjų antigeno testų rezultatai dažniausiai patvirtinami ir PGR testų rezultatais. Tai reiškia, kad greitųjų antigeno testų rezultatai yra pakankamai patikimi – teigiami testai retai būna klaidingi.

Pakeitimus reglamentuojantis sveikatos apsaugos ministro valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimas bus paskelbtas netrukus (mokyklos bus apie jį informuotos atskirai).

„Vakarinės Palangos” inf.

Taip pat skaitykite: