Interneto nuotr.

Jonas Augulis

Elegantiškoms spintoms, išskirtiniams stalams ir kitiems geriems baldams pagaminti reikia daug subtilumo. Todėl baldininkai yra vieni aukščiausios kvalifikacijos medžio apdirbimo meistrų. Naudodamiesi įvairiais įrankiais jie projektuoja ir gamina baldus pagal komercinius brėžinius arba savo pačių sukurtus projektus. O ką būtina žinoti, jei ir jūs svajojate tapti baldininku?

Užduotys ir pareigos

Nuo pilnai įrengtų virtuvių iki pagal užsakymą pagamintų dailių baldų, baldininkai priima klientų užsakymus ir juos vykdo vadovaudamiesi kūrybišku požiūriu bei atidumu detalėms.

Panašūs, bet šiek tiek kitokie nei dailidės, baldų gamintojai žengia dar vieną žingsnį į priekį ir įsigilina į smulkiausias baldo detales. Jie yra amatininkai, kuriems reikia geros rankų ir akių koordinacijos, aiškių bendravimo įgūdžių ir kurie didžiąją dienos dalį praleidžia stovėdami. Su šiomis užduotimis ir pareigomis baldininkams tenka susidurti dažniausiai:

  • Priimti naujus užsakymus iš klientų ir aptarti darbo detales.
  • Pasirinkti tinkamą medieną, fanerą, medžio drožlių plokštes ar sintetinę medieną.
  • Tikrinti detales, brėžinius ir pavyzdžius, siekiant parengti esamus užsakymus.
  • Gaminti baldus pagal šablonus, brėžinius ir specifikacijas.
  • Žymėti, pjaustyti ir tekinti medieną.
  • Taisyti ir atnaujinti senus baldus bei antikvarinius daiktus.
  • Surinkti baldus iš fasoninių dalių.
  • Kurti smulkius baldus ir spintelių detales.

Kaip atrodo baldininko darbo diena?

Standartinė profesionalaus baldininko darbo savaitė yra 40 valandų (8 valandos per dieną, 5 dienos per savaitę). Kaip ir daugelyje kitų profesijų šiame sektoriuje, būna piko laikotarpių, kai tenka dirbti viršvalandžius. Papildomų valandų skaičius, kurį tenka dirbti kiekvieną savaitę, priklauso nuo sektoriaus, regiono, kuriame dirbate, ir darbo vietos.

Pasirinkę šį darbą dirbsite patalpose vieni, komandoje arba su pagalbininkais. Darbas gali būti fiziškai sunkus, dažnai tenka dirbti su greitaeigėmis medžio apdirbimo mašinomis. Pavyzdžiui, itin populiarus įrankis yra kampinis šlifuoklis. Jis skirtas ne tik šlifavimo, bet ir poliravimo, pjovimo bei gręžimo darbams. Bene paklausiausi rinkoje yra akumuliatoriniai kampiniai šlifuokliai, kurie pasižymi lengvu reguliavimu, galingumu ir itin ilgu tarnavimo laiku. Šią įrangą galite rasti el. parduotuvėje.

Kaip ir visose pramonės šakose, sauga yra svarbiausias prioritetas. Baldininkai turi mokėti dirbti saugiai ir dėvi specialią įrangą, apsaugančią nuo sužalojimų.

Kokiomis savybėmis pasižymi baldininkai?

Būsite puikus baldininkas, jeigu:

  • Mėgstate praktinę ir rankų darbo veiklą.
  • Gebate dirbti labai tiksliai.
  • Galite atlikti matematinius skaičiavimus.
  • Gebate vykdyti rašytinius nurodymus.
  • Pasižymite gera rankų ir akių koordinacija.
  • Turite gerus bendravimo įgūdžius.
  • Nesate alergiškas dulkėms.
  • Gebate dirbti savarankiškai arba komandoje.

Itin svarbu yra mokėti greitai prisitaikyti. Baldininkai paprastai atlieka daug atskirų užduočių, kurioms reikia įvairių įrankių ir mašinų. Medienos apdirbimo technologijos sparčiai tobulėja, todėl dažnai tenka mokytis naujų pjovimo būdų. Gebėjimas prisitaikyti padeda neatsilikti nuo naujausių metodų ir technologijų. Šį įgūdį gali pagerinti naujos patirties įgijimas, klaidų darymas ir mokymasis iš kitų.

Kitas svarbus aspektas – kantrybė. Kantrybė ypač svarbi, kai reikia atlikti smulkius ir subtilius darbus. Gaminant nestandartinius baldus ar sudėtingo dizaino spintas negalima skubėti. Antikvarinių medžio dirbinių restauravimas gali užtrukti mėnesius, nes kai kuriems procesams reikia laiko. Organizuotumas ir streso mažinimas gyvenime gali padėti sustiprinti jūsų kantrybę.

Galiausiai – bendravimas. Tai – itin naudingas baldų gamintojų įgūdis. Atliekant kai kurias pareigas tenka perduoti dizaino idėjas kolegoms ar klientams. Geri bendravimo įgūdžiai gali padėti baldų gamintojui tiksliai paaiškinti ir laikytis dizaino specifikacijų.

Interneto nuotr.

Tad kaipgi tapti baldininku?

Baldų gamyba turi turtingą istorinę praeitį. Pradedantysis baldininkas turėtų susipažinti su įvairiomis dizaino tradicijomis. Daugiausia baldžiai išmoksta darbo vietoje, tačiau atitinkamų ir reikalingų įgūdžių jie taip pat gali įgyti profesinėse mokyklose, kursuose ar kitose mokymo įstaigose. Pagal kai kurias iš šių programų asmenys gali gauti sertifikatą.

Baldininko studijos apima platų mokymo spektrą, įskaitant kompiuterines operacijas, skirtas dizainui ir brėžiniams kurti, medžio apdirbimo įgūdžius, pavyzdžiui, stalių, surinkimo, montavimo, karkasų gamybos, apdailos ir poliravimo.

Svarbiausia – praktikuotis

Kad taptų kvalifikuotais darbuotojais, baldininkams labai svarbu įgyti patirties. JAV darbo statistikos biuras pranešė, kad norint išmokti pagrindinių su šia profesija susijusių užduočių ir operacijų, reikia maždaug vienerių metų darbo patirties.

Tačiau norint tapti kvalifikuotu baldininku gali prireikti trejų ar daugiau metų. Sertifikatų programos taip pat suteikia svarbų praktinį mokymą, kuris gali padėti asmenims įgyti daugiau įgūdžių ir galbūt sumažinti kai kuriuos darbo patirties reikalavimus.

Galimos karjeros perspektyvos

Įgiję patirties, galite tapti dirbtuvių vadovu arba kokybės kontrolės specialistu. Po tolesnio mokymosi galite pradėti dirbti baldų dizaino srityje. Didesnėse įmonėse galite tobulėti sąmatų sudarymo, mažmeninės prekybos, pardavimo ar mokymo srityse. Taip pat galite pradėti savo verslą ir specializuotis rankų darbo baldų gamyboje arba restauruoti antikvarinius daiktus.

Taip pat skaitykite: