Vienas iš naujų objektų Palangoje. Architektų vizualizacija

Tomas Augulis

Visais laikais nekilnojamas turtas pajūryje buvo laikomas pelninga investicija, tačiau išgyvenus karantino laikotarpį, daugelis pradėjo mąstyti dar ir apie „atsarginį variantą“, kur galima būtų bet kada pabėgti, norint pakeisti aplinką ar pasilikti galimybę suplanuoti persikraustymą ateityje. Jei jūs taip pat svajojate apie nuosavą kampelį prie jūros, kuris ne tik džiugintų, bet ir atneštų investicinę grąžą, gerai pasidomėkite kuo išskirtinė Palanga ir į ką reikėtų atsižvelgti prieš perkant čia nekilnojamą turtą.

Ar butai Palangoje yra rizikinga investicija?

Skelbimų portaluose pranešimai apie naujus butus Palangoje pasirodo kasdien – nuo pandemijos pradžios NT pardavimai čia augo neregėtais mastais. Verta pastebėti, kad per pastaruosius 3 metus gyventojų skaičius Palangoje didėjo bene sparčiausiai visoje Lietuvoje, kas rodo, kad ir kainų kilimas šiame regione yra ne tik laikinai nulemtas pandeminių apribojimų.

Panašu, kad tai patvirtina specialistų prognozuotą tendenciją, jog skaitmeniniame amžiuje atsirandant vis daugiau galimybių dirbti nuotoliu, gyventojai pradės kraustytis į mažesnius miestus, užtikrinančius gerą gyvenimo kokybę, kur nereikėtų automobilio kasdieniam naudojimui, tad viskas būtų lengvai pasiekiama, įskaitant ir poilsio resursus gamtoje. Jei ši tendencija reikšis toliau, galima bus drąsiai teigti, kad aktyvios investicijos Palangoje ir kitur Lietuvos pajūryje yra ne besikaupiančio burbulo požymis, o tvari investicija, orientuota į ateitį. Tiems, kurie nori ramybės ar investuoti mažesnę sumą, verta nepamiršti, kad galima rinktis investuoti Kunigiškėse, Monciškėse ar Šventojoje, o tie kas nori labiau pasiturinčių kaimynų,vertėtų investuoti  Vanagupėje.

Jei galvojate apie trumpalaikę nuomą

Pasidomėkite lokacijomis, kur butai yra nuomojami dažniausiai. Jei išsirinkote konkrečią vietovę, potencialią jos paklausą galite sužinoti atlikę nedidelį tyrimą nuomos portaluose, kur išsiaiškinsite ir vyraujančias kainas, kurios taps jūsų atspirties tašku planuojant finansinius klausimus.

Be abejonės, greičiausiai graibstomi butai Palangoje yra arčiausiai jūros, tačiau tikrai nebūtina pirkti apartamentų ant jūros kranto, kad sulauktumėte interesantų – dalį poilsiautojų kuo puikiausiai tenkina nedideli, kad ir studijos tipo butukai kažkur arčiau miesto, kuriuose bus naudojamasi tik svarbiausiais patogumais, nes didžiąją dienos dalį nuomininkai leis centre arba prie jūros.

Svarbus niuansas, kurio daugelis neapmąsto iš anksto

Nepamirškite, kad nuomojamas vienas ar juo labiau keli butai, pareikalaus nemažai jūsų laiko kaštų. Pradedant kokybiškomis patalpų nuotraukomis, patraukliais ir tiksliais aprašymais, kuriuos reikės talpinti bent keliuose puslapiuose bei nuolat atnaujinti užimtumo informaciją juose. O kur dar atsakinėjimas į kiaurą parą užduodamus klausimus telefonu ir internetu…

Prieš kiekvieną svečią reikės paruošti butą, nuolat prižiūrėti jo būklę, kas gali būti keblu, jei patys gyvenate kitame mieste. Tokiu atveju svarbus ir svečių aptarnavimo klausimas – ar samdysite kažką, kas juos pasitiktų, ar ieškosite kitokios raktų perdavimo sistemos? Nuomojamo buto administravimas gali kelti nemažai iššūkių, kuriems reikia nusiteikti.

Išsirinkote butą – apie ką dar reikia pagalvoti papildomai

Dažnam poilsiautojui svarbu turėti erdvės lauke – šiltuoju metų laiku pasidžiaugti pajūrio oru romantiškai vakarieniaujant terasoje arba pusryčių metu pasitikti saulę, kad ir nedideliame balkonėlyje, išties yra didelis pliusas.

Kita populiari užklausa yra saugi parkingo vieta netoli nuomojamų patalpų, nes daugelis tikisi nesirūpinti automobiliu atostogų metu.

Tačiau rinkdamiesi ir įrenginėdami butą, geriau pagalvokite ko patys tikitės iš nuomojamų apartamentų kurorte? Didžiausia tikimybė, kad įsirengus namus, kurie nuoširdžiai patiks jums, juos teigiamai įvertins ir lankytojai, o jūs turėsite mielą poilsio vietą, kuri pati save išlaikys.

Taip pat skaitykite: