Interneto nuotr.

Esamo bei būsimo personalo testavimas Vakarų pasaulyje tikrai nėra naujovė. Džiugu, kad vis daugiau ir Lietuvoje veikiančių įmonių ima suprasti personalo testavimo naudą ir, pasitelkdamos personalo atrankų specialistų pagalbą, testuojant potencialius kandidatus ar jau dirbančius įmonės komandos narius, pasiekia puikių rezultatų.

Kokie testai yra naudojami kompetentingai vertinti personalą?

Atsirenkant idealiausiai tinkančius kandidatus, galinčius papildyti darnią įmonės komandą, yra pasitelkiami testai, žinomi UNLOCK pavadinimu. Šie testai yra sukurti tam, kad būtų galima objektyviai įvertinti tikrąsias kandidatams būdingas asmenines savybes, potencialių kandidatų vertybes ir jų vaidmenį komandoje. Atsirinktiems kandidatams vertinti, jeigu būsimas darbdavys pageidauja, yra naudojami ir psichologų iš Estijos sukurti holistinį vertinimą leidžiantys atlikti Tripod testai.

Kam skirti UNLOCK testai?

UNLOCK testai, kaip jau buvo minėta, suteikia galimybę ištirti potencialių kandidatų vertybes, jų galimą vaidmenį įmonės komandoje, asmenines savybes ir asmenybės tipą, tačiau tai dar ne viskas.

Šie testai taip pat padeda nustatyti ir specialisto vadybines kompetencijas ir kitas charakteristikas. UNLOCK testai taip pat padeda efektyviai „susidaryti vaizdą“, kaip konkrečius specialistus mato jų vadovai, kolegos bei pavaldūs darbuotojai.

Minėti testai yra vertinami ir dėl to, kad padeda lengvai įvertinti, ar pasirinktas specialistas geba suprasti, tinkamai interpretuoti ir objektyviai įvertinti tiek grafinę, tiek skaitinę informaciją, kuri yra būtina įvairaus sudėtingumo problemoms spręsti. Darbuotojų kruopštumas, atidumas detalėms, pastabumas, klaidų aptikimo greitis bei kitos tikrai reikšmingos savybės taip pat „neprasprūsta“ šiam testui „pro akis“.

UNLOCK testai taip pat padeda įvertinti ir pačios organizacijos mikroklimatą, pamatuoti įmonės komandos narių pasitenkinimą darbu, jų įsitraukimą į įmonės veiklą ir t. t.

Kalbant apie kandidatų, siekiančių užimti vadovaujamas pareigas įmonėje, testavimą, pasitelkiant UNLOCK testus, būtina paminėti, kad šie testai leidžia įvertinti specialistų turimas vadovavimui būtinas žinias, jų vadovavimo stilių, gebėjimą lanksčiai prisitaikyti prie situacijos ją efektyviai pakreipiant reikiama linkme ir t. t.

Kam skirti Tripod testai?

Objektyvūs ir standartizuoti Tripod testai yra naudojami tada, kai yra būtinybė pamatuoti pamatines žmogaus savybes, kurios iš esmės nekinta.

Šie testai tikrai objektyviai leidžia įvertinti ne tik protinius kandidatų gebėjimus, bet ir tokias asmenines savybes, kai specialisto motyvaciją dirbti, jo orientaciją į rezultatus.

Tripod testai taip pat leidžia pamatuoti ir asmens gebėjimą dirbti komandoje, jo vaidmenį komandoje ir komandinio darbo lygį. Šie testai yra vertinami dar ir dėl to, kad padeda gana tiksliai pamatuoti būsimo komandos nario atsparumą stresui, įvairaus lygio stresinėms situacijoms ir pan.

Kalbant apie šių testų panaudojimą, vertinant vadovus, būtina paminėti, kad protinių gebėjimų testas (MMAS) yra naudojamas tada, kai yra būtina ištirti, ar specialistas geba priimti sprendimus, daryti pagrįstas išvadas, laviruoti sudėtingose situacijose, įsisavinti naują informaciją ir pan., o štai Tripod asmenybės savybių testas (MPI) leidžia įvertinti, ar vadovas bus aktyvus, bendraujantis, tolerantiškas, nuoseklus, tikslingai tikslo siekiantis ir pan. MPI taip pat leidžia įvertinti, specialisto savikontrolės lygį, iniciatyvumą, lyderystę, gebėjimą dirbti komandoje ir pan.

Daugiau informacijos ne tik apie personalo testavimą, bet ir apie tokius kiekvienai įmonei svarbius procesus kaip darbuotojų paieška, pritraukimas, atranka, personalo administravimas ir t. t. galite rasti, sekdami šią nuorodą: https://emplonet.lt/

Partnerio turinys

Taip pat skaitykite: