Interneto nuotr.

Įsirengti pačiam saulės elektrinę, net jei ji būtų ir labai mažos iki 3, 5 ar 10 kilovatų galios, nėra taip paprasta kaip gali atrodyti. Tad neverta pervertinti savo sugebėjimus, geriau tai patikėti savo darbą nepriekaištingai išmanantiems kvalifikuotiems specialistams.

Kokią akivaizdžią naudą namų ūkio savininkui duoda specialistų pagalba įrengiant saulės elektrinę?

Saulės elektrinių įrengimu užsiimantys specialistai savo klientams pasiūlys pačius geriausius variantus, kaip montuoti saulės modulius, ir patikrins, ar elektrinės galia, kaip to reikalauja techninės sąlygos, tikrai yra mažesnė nei elektros įvado galia. Be to, vargu ar įmanoma privačiam asmeniui pačiam parengti saulės elektrinės projektą. Juk jį rengiant reikia pasirūpinti tuo, kad saulės elektrinės galia nebūtų didesnė nei nurodyta išduotame leidime. Priešingu atveju įrengtus saulės energijos modulius tenka nuimti ir patirti rimtus finansinius nuostolius.

Kaip veikia 10 kW pajėgumo saulės elektrinė?

10 kW saulės elektrinė per metus pagamina 10 tūkstančių kilovatų elektros energijos. Šios elektrinės veikimo principas yra toks – saulės baterijos gamina nuolatinę elektros srovę tiesiai iš saulės. O įtampos keitiklis (inverteris) elektros srovę paverčia į kintamąją. Iš inverterio ši srovė keliauja į apskaitos spintą, iš kurios galima ten esančią elektros energiją naudoti namų buityje. Gautos ir panaudotos elektros energijos kiekis yra apskaitomas tam skirtame skaitiklyje. Perteklinė energija dieną tiekiama į tinklą, atėjus vakarui, pasiimama atgal. Pati sistema veikia automatiškai, todėl jos savininkui nereikia rūpintis niekuo, nes kilus sutrikimams su jais susitvarko pats inverteris.

Kokiais atvejais labiau verta rinktis 5 kW pajėgumo saulės elektrinę?

Jei jūsų namas nėra didelis, tada jam užteks ir 5 kW pajėgumo saulės elektrinė, nes tokioje aplinkoje elektros energijos sąnaudos akivaizdžiai būna mažesnės nei dideliame namų ūkyje. Per mėnesį jos vidutiniškai neviršija 415 kilovatvalandžių. Be to, tokios elektrinės įrengimo nereikia derinti su Valstybine energetikos inspekcija, kas labai palengvina visą darbo eigą. Be to, 5 kW elektrinės kaina tikrai yra įperkama ir vidutines pajamas turinčiam namų ūkiui.

Ką reikėtų įvertinti namų ūkio savininkui, prieš imant įsirengti saulės elektrinę?

Prieš imant įsirengti namų ūkyje saulės elektrinę pirmiausiai reikėtų įvertinti, kokia optimaliausia elektrinės galia yra reikalinga, koks yra metinis elektros energijos suvartojimo poreikis. Taip pat būtina įsitikinti, ar namų ūkyje tikrai yra sudarytos sąlygos įrengti saulės elektrinę, ar nėra taikomi jokie statybos darbų ir kitokie, pavyzdžiui, aplinkosauginiai apribojimai.

Ar labai sudėtinga prižiūrėti saulės elektrinės modulius?

Saulės elektrinės moduliams išskirtinė priežiūra nėra reikalinga. Nebent galima juos nuplauti vandeniu, kai jie apsineša dulkėmis, o lietus jų nepajėgia nuplauti. Saulės elektrinės modulius lengvai galima nušluostyti minkšta šluoste arba kempine, valant reikia stengtis nesubraižyti jų apsauginio sluoksnio. Kartas nuo karto nuvalyti saulės elektrinės modulius verta dėl to, kad, kuo jie švaresni, tuo efektyviau veikia. Žiemos metu modulių valyti nereikia, nes dėl reikiamo jų pasvirimo sniegas pats nukrenta žemyn. Kadangi jie yra atsparūs atmosferinių kritulių poveikiui, jų tarnavimo laikas tikrai yra ilgaamžis.

Partnerio turinys

Taip pat skaitykite: