Pradžia Naujienos Kultūra Spektaklis „Tom Sawyer“ atvyksta į Lietuvą

Spektaklis „Tom Sawyer“ atvyksta į Lietuvą

85

Į Lietuvą atkeliauja po visą pasaulį gastroliuojantis profesionalus teatras „TNT Theatre Britain“, kuris jau 4 dešimtmetį sėkmingai bendradarbiauja su prodiusavimo kompanija „American Drama Group Europe“. Šio teatro unikalumas slypi tame, jog jis neturi savo teatro patalpų. Nors ir repeticijos vyksta Miunchene, „TNT Britain“ keliauja po visas Europos šalis bei plečiasi į Aziją ir P. Ameriką.

Viskas prasidėjo dar praeito amžiaus 8 dešimtmetyje, kai amerikietis, Grantly Marshall, iš Ohajo atvyko į Miuncheną studijuoti universitete. Kiek vėliau jis įkūrė teatro prodiusavimo kompaniją „American Drama Group Europe“. Praėjus dar keliems metams, įmonės vadovas susipažino su režisieriumi Paul Stebbings, kuris Lenkijoje mokėsi pagal teatro teoretiko J. Grotovskio medžiagą. O jo sukurta skurdžiojo teatro metodika atitinka gastroliuojančiojo teatro gyvenimą. Mat „TNT Britain“ teatrui nereikia daug dekoracijų, šviesų ar net muzikinio takelio, jie susitelkia ties aktoriais ir jų gabumais. Spektakliuose daug judesio ir energijos, nes aktoriai išnaudoja kiekvieną režisūrinį sprendimą, pavyzdžiui, dainuoja a capella ar rodo sudėtingus veiksmo triukus. Šis teatras tampa vienu iš labiausiai intriguojančių pokyčių dabartiniame teatro pasaulyje. Jie buvę pirmų vietų prizininkai įvairiuose tarptautiniuose teatro festivaliuose, tarp jų Šanchajuje, Edinburge, Salonikuose, Miunchene ir net Teherane.

Lietuvoje „TNT Britain“ teatras jau gastroliuoja nuo 2008 m., kuomet rodė pirmą kartą spektaklį „Frankenstein“ pagal M. Šeli romaną. Teatras skiria ypatingą dėmesį literatūrai ir švietimui, todėl mokytojai itin susidomėję šiais spektakliais, kurie ne vien tik ugdo anglų k. žinias, bet ir plečia jaunojo žmogaus pasaulėžiūrą. Po dešimtmečio „American Drama Group Europe“ didžiuojasi, kad surenka pilnas sales žiūrovų bei bendradarbiauja su Lietuvos anglų kalbos mokytojų asociacija.

Šiais metais „TNT Britain“ atvyksta su spektakliu „The Adventures of Tom Sawyer“, adaptuotą pagal M. Tveno romaną, su profesionaliais aktoriais iš D. Britanijos. Kūrybinėje komandoje pagrindiniai režisūros laurai atitenka Paul Stebbings, tačiau šį kartą spektaklį statė Gaspard Legendre, jau nekelintus metus dirbęs su prancūziškuoju teatru, kuris taip pat sėkmingai keliauja po visą Europą. Spektaklis „The Adventures of Tom Sawyer“ bus rodomas š. m. lapkričio mėn.: 8 ir 11 d. – Vilniuje, 12 d. – Kaune, o 14 d. – Klaipėdoje.

 

Taip pat skaitykite: