Vaikštinėjant Birutės parko takais ir išvydus ant žemės išdėliotus sunumeruotus spalvotus žymeklius dažnam kyla klausimas, ką tai galėtų reikšti. Projekto „Orientuokis Birutės parke“ iniciatorius Jordanas Golovinas atsako, kad tai – pilotinis sumanymo etapas. Jis tikisi, jog idėja palangiškiams patiks ir projektas plėsis, o žaidimo forma pažinti savo miestą įsigeis ne tik pavieniai žmonės, bet ir mokyklos, kolektyvai.

 

Projektas „Orientuokis Birutės parke“ pradėtas įgyvendinti tik praėjusį savaitgalį. J.Golovinas žada, kad kultūrinis orientacinis žaidimas Palangoje vyks visą vasarą, o gal ir dar ilgiau.

„Toks žaidimas yra visapusiškai naudingas. Tad projektą vykdome kartu su parko direkcija. Juk čia apsilankiusieji dažniausiai mato tik vizualų grožį, vertina skulptūras bei  augmeniją, bet nieko nežino apie istoriją. Mes pabandėme šias dvi sritis sujungti. Pirmųjų klientų atsiliepimai – itin teigiami, — neslepia projekto organizatorius. – Parengėme klausimyną, kuris turtintų vaizduotę ir vaikui, ir suaugusiajam. Tad žaidimas Birutės parke labiausiai tinka šeimoms. Žaisti galima ir pėsčiomis, ir važiuotiems dviračiais. Jeigu ateina dvi komandos, gali tarpusavyje rungtyniauti, pasirinkdami skirtingų spalvų trasas“.

Anot sumanytojo, trasos yra dviejų spalvų, jos nusidriekusios skirtingose Birutės parko erdvėse. Abu maršrutai užima maždaug tris kilometrus trasos, kur išdėstyta po vienodai klausimų ir atsakymų. Kiekviena komanda gauna lapą, kuriame žymimas ne tik maršrutas, o ir būtina užpildyti kryžiažodį.

Neporinis žymeklis žymi klausimą, porinis – atsakymą, o  dvylikos metrų atstumu reikia ieškoti kitų žymeklių. Organizatorius įspėja, kad gali būti pateikti keli atsakymų variantai – reikia išsirinkti tinkamą.

„Kiekvienam klausimui pateikiame po tris atsakymus. Kurį iš jų pasirinkti ir įrašyti į kryžiažodį, sprendžia žaidėjai. Beje, šį orientacinį žaidimą gali išbandyti ne tik lietuvaičiai: medžiaga pateikiama trimis kalbomis: lietuvių, anglų ir rusų, — pasakoja projekto „Orientuokis Birutės parke“ kuratorius. – Geriausio dienos rezultato pasiekusių žaidėjų komandos laukia staigmena – nemokamas įėjimas į ekspoziciją „Neatrastas pasaulis“. Nors mes trasai įveikti duodame dvi valandas laiko, pėstute einantieji grįžta po pusantros, dviratininkai – po valandos“.

Startuoti orientaciniame žaidime (pasiimti dalyvio lapą ir susimokėti mokestį) galima keturiose parko vietose: prie pagrindinių vartų (Vytauto g.), prie oranžerijos („Botanikos parko“ direkcija), netoli Gintaro rūmų ir kavinės „Vaidilutė“ (Meilės al.). Žaidėjai laukiami kiekvieną dieną iki 20 valandos (startuoti leidžiama tik šviesiuoju paros metu). J.Golovinas žada, kad žaidimas vis dar tobulinamas, užduočių ir staigmenų gali atsirasti dar daugiau ir įvairesnių.

Projektą „Orientuokis Birutės parke“ Palangoje įgyvendina VšĮ „Pasaulio ir pažinimo paramos ir premijų fondas“. Įstaiga Klaipėdoje pernai įgyvendino panašų orientacinį žaidimą „Pažink savo miestą kitaip“. Fondo vadovas J.Golovinas sako, kad uostamiestyje projektą pamėgo ne tik miesto svečiai, o ir vietos gyventojai. Ypač juo susižavėjo ugdymo įstaigos, rengiančios tarpusavio varžybas. Tad organizatoriai žada projektą plėsti ir pavadinti „Pažink savo regioną kitaip“. Tikimasi, kad rudenį prie kultūrinio-orientacinio projekto galės jungtis ir palangiškiai.

 

„V.P.“ inf.

Užduočių žymekliai gali slėptis pačiose netikėčiausiose Birutės parko vietose,

dvylikos metrų vienas nuo kito atstumu

Taip pat skaitykite: