Skeptikų abejonėms padėtas taškas – statybų planai įgavo pagreitį.

 

Žydrūnė Jankauskienė

 

Trečiadienį Savivaldybės administracijoje pasirašyta sutartis su baseino statybų pagrindiniais rangovais, bendrove „Conresta“. Tai – ta pati įmonė, kuri per rekordiškai trumpą laiką įgyvendino Palangos koncertų salės projektą. Tad tikimasi, kad trikdžių nebus ir šįkart – objektą būsią galima atiduoti lygiai po metų. Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus gesina statytojų entuziazmą ir sako, kad baseinas bus atidarytas per dvejus metus.

Sutartis pasirašyta

Oficialiai baseino Palangoje statybų sutartį pasirašė Savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė ir rangovų, UAB „Conresta“ direktorius Lukas Laukaitis. Jie paaiškino, kad iš tiesų baseino statybos yra trijų įmonių rankose. „Tai – jungtinė veikla. Be „Conrestos“, projektą įgyvendina projektuojanti įmonė bei bendrovė, kuri bus atsakinga už inžinerinius įrenginius. Tačiau trijų įmonių tarpusavio sutarimu nuspręsta, kad atsakomybę už darbus prisiims bei sutartį pasirašys „Conresta“, – paaiškino administracijos direktorė A.Kilijonienė.

„Džiaugiamės galėdami prisidėti prie visuomenei svarbių projektų įgyvendinimo. Tuo labiau, kad Palangoje pastarasis darbas – nebe pirmas. Prieš metus pridavėme Koncertų salę, kurią pastatyti pavyko per rekordiškai trumpą laiką, – kalbėjo L.Laukaitis. – Tikimės, kad ir baseino statybos vyks sklandžiai. Iš patirties žinau, kad Palangos savivaldybė yra išskirtinė, kur klausimai sprendžiami labai operatyviai. Mums, statytojams, kaip ir vietos bendruomenei yra svarbu objektą užbaigti per kuo trumpesnį laiką“.

UAB „Conresta“ vadovas sakė esąs optimistas ir tiki, kad baseinas gali būti baigtas statyti per vienerius metus.

Ilgai lauktas objektas

Palangos meras Šarūnas Vaitkus pastebėjo, kad objekto statybų neskubins – kurortui reikia aukštos kokybės statinio. „Žinoma, viskas priklausys nuo finansavimo. Todėl manau, kad realus laikotarpis – dveji metai, – statytojų entuziazmą gesino kurorto vadovas. – Mes kalbame apie Palangą ir vieną svarbiausių visuomenei skirtų objektų. Kaip bebūtų apmaudu, aplinkiniai rajonai baseinus jau turi, o kurorte tokio statinio nėra, mūsų vaikai nemoka plaukti, nors gyvename prie jūros. Be to, šis projektas – sudėtingas. Mes norime, kad tai būtų ir kokybiškas, ir patrauklus objektas. Labai ilgai baseino laukėme ir sieksime, kad statinių kompleksas patenkintų ne tik vietos gyventojų, o ir atvykstančių poilsiautojų lūkesčius“.

Kurorto vadovas apgailestavo, kad šiuo metu palangiškiai yra priversti vykti į aplinkinius rajonus ir ne pramogauti, o jaunąją palangiškių kartą mokyti plaukti. Tad politikas viliasi, kad baseinas bus aktyviai lankomas: bus patenkinti vietos gyventojų poreikiai, o tuo pačiu atsiras naujų pramogų, užimtumo ir į kurortą atvykstantiems svečiams.

Didelis ir sudėtingas kompleksas

Tarp Kretingos gatvės ir Klaipėdos plento bei Virbališkės tako esančiame maždaug hektaro sklype ketinama pastatyti baseiną su 25 metrų ilgio plaukimo takais, SPA ir pirčių kompleksu. Čia atsiras ir palangiškių laukiama viešoji pirtis (įėjimas į ją planuojamas nuo Virbališkės tako). Bendras statinių plotas užims 5500 kvadratinių metrų. Fasadinė baseino komplekso pusė bus atsigręžusi į Kretingos gatvę. Miesto vadovai viliasi, kad pastatą sups gražiai sukomponuota aplinka, kruopščiai apgalvotas gerbūvis. Baseino statinyje bus ne tik aštuoni plaukimo takeliai, o ir atskirtas, vaikams mokytis plaukti, skirtas baseinas.

Sveikatingumo centro patalpose, kurių bendras plotas – iki 1500 kv. metrų, bus įrengtos pirtys, sveikatingumo baseinai suaugusiems ir vaikams (numatant hidromasažo ir kitus vandens pramogų elementus), sūkurinės vonios, treniruoklių salė, persirengimo patalpos.

Skaičiuojama, kad vienu metu baseino komplekse galės lankytis apie 250 žmonių (neskaitant tribūnose galinčių sėdėti žiūrovų).

Taip pat planuojamame statinių komplekse numatytos patalpos pramogoms, maitinimui, prekybai, inventoriaus nuomai ir t.t.

Į skirtingas zonas (baseiną, sveikatingumo centrą, administraciją, pirtį) bus suprojektuoti atskiri įėjimai.

Darbai – prasideda

Trečiadienį, sutarties pasirašymo metu, kalbėta, kad darbai prasidės pačiu artimiausiu metu. Per tris mėnesius (terminas gali būti pratęstas dar dviem mėnesiams) tikimasi parengti projektą. Tad statybos Vlado Jurgučio pagrindinės ir Palangos pradinės mokyklų pašonėje užvirs jau pavasarį. Baseino projektavimas ir statybos kainuos per 4,5 mln. eurų, tam bus panaudotos Savivaldybės ir valstybės lėšos. Meras pasidžiaugė, kad toks finansavimas miestui yra naudingas. „Dar nežinome, kas valdys šį objektą, bet jau dabar aišku, kad koncesininko ieškoti nereikės – Europos Sąjungos pinigų baseino statyboms neprireikė, – pastebėjo Š.Vaitkus. – Taip pat šįkart iš anksto apsidraudėme, skelbdami konkursą vienu pagrindinių kriterijų nurodėme naudingumą. Savivaldybei kaip užsakovui, tai – didžiulė nauda: iškilus problemoms, žinosime į ką kreiptis“.

L.Laukaitis paantrino merui, sakydamas, kad taip viešieji pirkimai paprastai vykdomi Europos šalyse, Lietuvoje – kitokia praktika. „Ekonominio naudingumo kriterijus yra labai svarbus ir jį išties yra tikslinga numatyti jau pirkimo metu: nė vienai pusei nėra naudinga, kai reikia ištaisyti klaidą, bet neaišku, kas tai turi daryti“.

A.Kilijonienė pridūrė, kad baseino teritorijoje pastatai gali būti aštuoniolikos metrų aukščio. „Tačiau šio statinio tokio aukšto tikrai neprojektuosime. Tai – vienas iš ekonominio naudingumo faktorių. Čia statytojams teksianti užduotis, kaip įgyvendinti Savivaldybės užsakymą, bet tuo pačiu padaryti projektą ekonomiškai naudingu“.

Administracijos direktorė pridūrė, kad įvardijamo teritorijoje į vieną bus sujungti du sklypai. Dabar ten tebeesančių garažų vietoje bus formuojama automobilių stovėjimo aikštelė. Ypatingas dėmesys bus skiriamas ir pastato įvaizdžio formavimui, taip pat – urbanistinei darnai tarp projektuojamo pastato ir jo aplinkos. Fasadų apdailai bus naudojamos Palangos miesto architektūrai būdingos spalvos, derančios prie aplinkos kraštovaizdžio.

Taip pat skaitykite: