Interneto nuotr.

Jonas Augulis

Paprastai negrožinė literatūra pirmauja prieš grožinę tuo, kad ji yra tikra. Tai viena iš priežasčių, dėl kurios manoma, kad negrožiniai kūriniai yra aktualesni. Daugelis teigia, kad negrožinė literatūra iš esmės yra teisingesnė ir svarbesnė. Kokios dar yra priežastys, lemiančios šios tokių skaitinių populiarumą?

Kas yra negrožinė literatūra?

Negrožinė literatūra – tai informatyvūs tekstai apie egzistuojančius dalykus. Juose daugiausia rašoma šiomis temomis:

  • biografijos ir autobiografijos,
  • filosofija ir teorija,
  • tyrimai ir istorija,
  • pasiūlymai ir rekomendacijos,
  • analizė ir nuomonė.

Sakoma, kad negrožinė literatūra gydo protą. Ji gerina bendrąsias žinias ir įgūdžius. Tačiau gali būti, kad citata „Grožinė literatūra yra istorija, o negrožinė literatūra yra tiesa“ nėra teisinga. Negrožinės opuliariausios knygos gali būti tiesa arba tik nuomonė. Daugelis autorių rašo subjektyvaus atspalvio knygas, paremtas jų pačių tyrimais.

Vertingos gyvenimo pamokos

Iš negrožinės literatūros pasisemsite vertingų gyvenimo pamokų. Pavyzdžiui, galite žiūrėti laidą apie Abraomą Linkolną arba skaityti jo biografiją iš pirmų lūpų. Pastarasis variantas bus daug įdomesnis. Biografijos suteikia galimybę pažvelgti į žymių žmonių pergales ir tragedijas per visą žmonijos istoriją. Skaitydami apie kitų žmonių patirtį, galite išmokti vertingų gyvenimo pamokų, padedančių išvengti spąstų ir kuo geriau išnaudoti naujas galimybes.

Įgūdžių tobulinimas

Negrožinė literatūra yra labai svarbi norint tobulinti savo įgūdžius realiame pasaulyje. Norite sužinoti apie finansų rinkas ir kaip iš jų galima uždirbti pinigų? Perskaitykite Benjamino Grahamo knygą „Protingas investuotojas“. Norite sužinoti, kaip elgtis su žmonėmis? Perskaitykite Dale’o Carnegie knygą „Kaip įsigyti draugų ir daryti įtaką žmonėms“.

Negrožinės literatūros skaitymas yra geriausias būdas tobulinti savo įgūdžius be praktinės patirties. Skaitydami negrožinius kūrinius išmokstame konkrečių faktų, užuot leidę savo vaizduotei klaidžioti po išgalvotas visatas. Nesvarbu, ar tai būtų istorinė knyga, ar knyga, kurioje nagrinėjama tam tikra jus dominanti tema, negrožinė literatūra suteikia tikslios informacijos arba leidžia ugdyti praktinius įgūdžius, kuriuos vėliau galėsite panaudoti gyvenime.

Savęs pažinimas

Knygų skaitymas padeda nustatyti, kuriame gyvenimo etape esate, ir pateikia sprendimus, jei kur nors įstrigote. Vartydami negrožinę literatūrą sužinosite, ar jums trūksta disciplinos, laiko planavimo įgūdžių, ar turite netinkamų įpročių ir kaip juos ištaisyti.

Daugelis iš mūsų siekia tapti puikiais vadovais, bet nežino, kaip tarnauti organizacijai ir kokiomis vertybėmis pasižymi tikras lyderis. Jei reikia ką nors keisti darbe ar namuose, viskas prasideda nuo jūsų. Taigi investuokite į save ir sužinokite, kas esate, pasirinkdami negrožinius kūrinius.

Semkitės įkvėpimo iš kitų žmonių

Nors mus tikrai gali įkvėpti didieji romanų herojai, kažkas ypatingo yra realaus žmogaus pasakojime apie savo gyvenimą. Netgi filmai gali įkvėpti dar labiau, jei žinoma, kad jie paremti tikra istorija. Pamatęs, kaip kiti žmonės įprasmina gyvenimą, pats skaitytojas geriau suvoks savąjį.

Kokią naudą tai teikia vaikams?

Visų pirma, negrožinės literatūros kūriniai rengia mokinius vėlesnėms klasėms. Didžioji dalis vyresnėse klasėse skaitomų knygų yra informaciniai tekstai, kuriuose daugiausia dėmesio skiriama tam tikrai temai. Kuo anksčiau mokiniai bus supažindinti su tokiu rašymo stiliumi ir tonu, tuo lengviau jiems seksis vėliau.

Be to, šios knygos plečia vaiko žodyną. Šios žinios yra labai svarbios norint suprasti tekstą ir sėkmingai mokytis. Negrožinėje vaikų literatūroje natūraliai integruojami sudėtingi žodyno žodžiai taip, kad mokiniams būtų lengva išmokti naujų žodžių.

Negrožinė literatūra ypač aktuali besimokantiems antrosios kalbos. Naudodami tikroviškus paveikslėlius ir vietos kontekstą atitinkantį turinį, mokiniai, besimokantys skaityti kita kalba, gali susieti pažįstamus vaizdus su užsienio kalbos žodžiais.

Interneto nuotr.

Keli patarimai, kaip skaityti negrožinius kūrinius

  1. Pradėkite nuo autoriaus biografijos. Kiekviena knyga kyla iš autoriaus širdies ir proto – pasidomėkite, kaip rašytojas nusprendė sukurti šią knygą, kaip sekėsi rinktis faktus ir t.t.
  2. Perskaitykite turinį. Geriausiai mokomasi, kai suprantamas kontekstas. Į turinį galima žiūrėti taip pat, kaip prieš pradedant kelionę žiūrima į žemėlapį.
  3. Greitai peržvelkite visą knygą. Atkreipkite dėmesį į tai, kokio ilgio yra skyriai ir kaip jie suskirstyti, kaip autorius naudoja sąrašus, diagramas ir citatas. Taip galėsite objektyviai nusistatyti savo lūkesčius.
  4. Pasižymėkite svarbias ištraukas. Pasižymėkite viską, kas jums kaip nors imponuoja. Kuo geresnė knyga, tuo daugiau pabrauksite.

Augantys pardavimai

Leidybos pramonėje pajamos iš suaugusiųjų negrožinės literatūros sparčiai viršija pajamas iš grožinės literatūros. Viena JAV leidykla, besiremianti Amerikos leidėjų asociacijos duomenimis, teigia, kad 2017 m. visos leidybos pramonės pajamos iš suaugusiųjų negrožinės literatūros sudarė 6,18 mlrd. dolerių, o iš suaugusiųjų grožinės literatūros – 4,3 mlrd. dolerių. Tokios knygos, sulaukusios populiarumo, įrodo, kokia naudinga ir aktuali yra negrožinė literatūra.

2013 m. buvo paskutiniai metai, kai suaugusiųjų grožinės literatūros kategorija pagal pajamas aplenkė negrožinę literatūrą. Nuo to laiko suaugusiųjų negrožinės literatūros pajamos kasmet sparčiai augo: 2014 m. – 4,97 mlrd. dolerių, 2015 m. – 5,59 mlrd. dolerių, 2016 m. – 5,87 mlrd. dolerių. Per tą patį penkerių metų laikotarpį pajamos iš suaugusiųjų grožinės literatūros sumažėjo nuo 5,21 mlrd. dolerių 2013 m. iki 4,38 mlrd. dolerių 2017 m.

Taip pat skaitykite: