Kristina Abromavičiūtė

 

 

Šeštadienį Palangoje jau septynioliktąjį kartą iš eilės įvykusiose „ENEOS 1006 km“ lenktynėse ant aukščiausios pakylos užlipo „General Financing by Pitlane“ komandos nariai Jonas Gelžinis, Sebastiaanas Bleekemolenas ir Benediktas Vanagas. Nugalėtojai neslėpė besiveržiančių džiaugsmo emocijų ir sakė, kad nugalėti tokioje komandoje – garbė.

 

Pasiekė rekordą

 

Paskutinįjį, pergalingą varžybų ratą vairavęs ir finišą pasiekęs garsiausių pasaulio lenktynių čempionas lenktynininkas olandas S. Bleekemolenas į savo sportinių pasiekimų sąrašą įrašė ir Lietuvą. Jo komandos nariams ši pergalė buvo taip pat labai maloni. Didžiausių Palangos automobilių sporto lenktynių lyderiui J. Gelžiniui tai jau šeštasis laimėjimas, o B. Vanagui po trejų metų pertraukos – antrasis.

Nugalėtojų komanda ne tik trasą įveikė pirmi, bet ir pasiekė rekordą – tai buvo trumpiausios lenktynės per visą jų gyvavimo laikotarpį. Varžybos truko 8 valandas ir 44 minutes. Taip buvo pagerintas lietuviškojo automobilių maratono trukmės rekordas. Panašus (tik 8 minutėmis ilgesnis) buvo pasiektas 2001-aisiais.

Po įtemptos kovos paaiškėjo, kad tik dviem ratais nuo čempionų atsilikusi finišavo „Carre & MVP by Algirdai“ komanda. Pilotai Ramūnas Čapkauskas, Deividas Jocius ir Andrius Jasionauskas per kvalifikacinį važiavimą buvo pirmieji, tačiau finale neišvengė klaidų ir užėmė antrąją vietą.

R. Čapkauskas tapo ir greičiausiai lenktynių ratą nuvažiavusiu pilotu. 290-ajame rate komandos „Carre & MVP by Algirdai“ lyderiui pavyko išvystyti didžiausią spartą ir jį įveikti per 1 minutę 10,331 sekundės.

Trečiąjį rezultatą pademonstravo komanda „Palanga SPA hotel by EMG Motorsport“. „Porsche 911 GT“ bolidą  vairavusius Nemuną Dagilį, Stevą Vanbellingeną ir Thomą Van Rompuy nuo pirmosios vietos skyrė keturi ratai.

Ketvirta finišavo „Mojo Lounge Racing by JR Motorsports“ komanda su „BMW e46 GTR“ automobiliu. Pastaroji nuo nugalėtojų atsiliko 19 ratų.

Penkta su „BMW M3“ liko „Rotoma Racing“ ekipa.

 

Laistė šampano purslais

 

Automobiliams finišavus, nugalėtojus puolė sveikinti gerbėjų bei šio sporto aistruolių minia. Nugalėtojai noriai fotografavosi ir dalijo interviu žurnalistams. Džiaugsmas liejosi per kraštus, pilotai susirinkusius sveikintojus ir smalsuolius laistė šampano purslais.

Paprastai ilgųjų nuotolių varžyboms būdingos autoavarijos ir kitokie netikėtumai, tačiau šiemet jų pasitaikė kaip niekada mažai.

Prieš finalinį „ENEOS 1006 km“ lenktynių koncertą įvyko komandų apdovanojimų ceremonija. Pirmiausia ant scenos lipo čempionai, jiems įteiktos varžybų taurės. „General Financing by Pitlane“ ekipos vyrus pasveikino ir pats lenktynių šeimininkas VšĮ  „Promo events“ direktorius D. Jonušis ir įteikė nugalėtojams pagrindinį trofėjų – pereinamąją taurę, ant kurios išgraviruotas ekipos pavadinimas. Taurę nugalėtojai saugos iki kitų lenktynių 2017-aisiais.

 

Favoritus išrinko dukra

 

Kasmetis renginys pritraukia ne tik daug automobilių sporto aistruolių, neabejingų greičiui, bei aštrių pojūčių mėgėjų, bet ir nemažą būrį žinomų Lietuvos visuomenės, politikos bei televizijos veikėjų. Lenktynių finalą stebėjęs Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus sakė, kad greitis jam labai patinka. „Manau, kad visai norėčiau pamėginti pavažiuoti tokiu greičiu. Deja, kelyje taip greitai lėkti draudžia kelių eismo taisyklės“, – pusiau su apmaudu, pusiau juokaudamas sakė meras.

Paklausus, ar turi savo favoritus, Š. Vaitkus suskubo atsakyti, kad lenktynių komandą, už kurią dabar serga, išrinko mažoji dukrytė per atidarymo šventę Vytauto gatvėje priėjusi prie stovinčio bolido ir jo nepraleidusi. Kokia tai komanda? Meras suskubo ieškoti renginio programos knygutės, kuriame pristatomos visos dalyvaujančios ekipos. „Štai šitas automobilis“, – bakstelėjęs į komandos „Carre & MVP by Algirdai“ bolido „Aquila CR1 by Speed-Styling“ nuotrauką sakė gerai nusiteikęs Š. Vaitkus. „Ši komanda buvo laimėjusi kvalifikacines varžybas, todėl manau, kad vaiko širdis tikrai neapgaus“, – sakė savo dukrelės apsisprendimu tikįs kurorto meras.

„Žinoma, asmeniškai sergu ir už mūsų miestui atstovaujančią ekipą „Palanga SPA hotel by EMG Motorsport“. Norėčiau, kad šios komandos sėkmingai finišuotų ir užliptų ant nugalėtojų pakylos“, – sakė Š. Vaitkus.

 

Važiavo 220 km/h greičiu

 

Čia sukiojosi ir šampanu vaišinosi žinomas verslininkas Žilvinas Grigaitis. Palangą kaip savo vasaros rezidenciją įvardijęs Ž. Grigaitis stengiasi nepraleisti nė vienerių varžybų. Šiųmetės lenktynės – ne išimtis. Verslininkas susirinkusius žiūrovus bei žurnalistus stebino akį traukiančiu įvaizdžiu.

„Čia vyrauja gera atmosfera. Tokio masto renginio, susijusio su automobilių sportu, šiame regione daugiau nėra, todėl stengiuosi jo nepraleisti“, – sakė Ž. Grigaitis.

Verslininkas neslėpė, kad greitį mėgsta, tačiau visada vadovaujasi taisykle, jog skubėti reikia lėtai. „Ne kartą teko dalyvauti automobilių testavimo varžybose tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Pačiam teko lėkti 220 km/h greičiu, žinoma, tik tam specialiai skirtoje trasoje. Tačiau esu saikingo greičio šalininkas“, – prisipažino lenktynių trasą išbandęs Ž. Grigaitis.

„Gaunu ne vieną pasiūlymą išbandyti, tačiau, norint taip važiuoti, reikia turėti ir tam tikrų įgūdžių. Tai nėra vien pramoga. Niekada negali žinoti, gal kada nors įgysiu šių įgūdžių ir sėdęs už vairo nurūksiu. Gyvenimas pilnas staigmenų“, – šypsojosi verslininkas.

Savo palaikomoms lenktynininkų komandoms, kurių  Ž. Grigaitis įvardyti nenorėjo, linkėjo įprastų dalykų – kuo mažiau netikėtumų, varžybų, kuriose nebūtų avarijų ir gedimų. „Kiek pažįstu lenktynininkų, jie stengiasi tų linkėjimų nepriimti, kad „neprikarksėtų“ nelaimės ir fortūna nenusisuktų“, – sakė Ž. Grigaitis.

 

Automobilių sportas – sudėtingas mokslas

 

Didelė lenktynių gerbėja Ingrida Kazlauskaitė laikraščiui pasakojo, kad čia dalyvauja ne vien kaip atlikėja, jau ne vienerius metus dainuojanti varžybų šventėje, bet ir dėl išskirtinės adrenalino dozės. „Esu bailė, bet greitį mėgstu. Gatvėje niekada taip nevažiuoju ir nesiryžčiau, bet važiuodama kartodromu kartingo greičio pedalą spaudžiu iki galo“, – juokėsi pašnekovė.

„Treniruotės metu teko iš arti stebėti dalyvius ir pačiai išbandyti lenktynių trasą. Iki to laiko nieko panašaus nebuvau patyrusi, todėl ir nežinojau, ką tai reiškia. Užsiimti tokiu sportu gali ne kiekvienas. Jis apima visą automobilių techniką, visą vairavimo sistemą. Reikia žinoti, kaip ir ką daryti, kada kokį bėgį jungti, kada išsukti ir panašiai. Tai yra mokslas“, – dėstė I. Kazlauskaitė.

Atlikėja į lenktynes atvažiavo ir palaikyti savo mėgiamų komandų. O jų buvo ne viena. „Pirmoji, kurią labai palaikau, tai „Carre & MVP by Algirdai“. Su šios komandos vyrais kartu filmavomės vaizdo klipe, labai susidraugavome, todėl aš visa širdimi esu su šiais pilotais. Taip pat sergu ir už Dainiaus Matijošaičio „BRUM BRUM Sport“ ekipą. Be abejo, esu didelė B. Vanago ir jo komandos gerbėja bei palaikau „Team Hot Wheels“, kurioje važiuoja Ignas Gelžinis“, – savo favoritus vardijo dainininkė.

I. Kazlauskaitė nuoširdžiai sportininkams linkėjo saugiai ir sėkmingai pasiekti finišą. Kad nei oras, nei kitos aplinkybės nesutrukdytų.

 

Svarbiausia – saugumas

 

Atlikėja šeštadienį turėjo dar vieną misiją – rinkti gražiausią „Miss Racing“ konkurso dalyvę. Kartu su dukra komisijoje merginas vertino ir Liveta Kazlauskienė. „Vakarinei Palangai“ estrados dainininkė pasakojo, kad dalyvauti lenktynių šventėje ją paragino dukra. „Greitis, benzino kvapas, gražūs, rimti, automobilius vairuojantys vyrai, adrenalinas, visa tai „veža“ ir traukia čia dalyvauti“, – sakė L. Kazlauskienė.

„Tikrai išbandyčiau trasą, bet neatsiranda norinčių su manimi „padraginti“. Nesu labai pavyzdinga vairuotoja, kartais, prisipažinsiu, kai labai reikia, greitį viršiju“, – apie savo ne itin pavyzdingą vairavimą atviravo L. Kazlauskienė.

Moteris sakė, kad serga už tas pačias komandas kaip ir I. Kazlauskaitė, o ypač –  už B. Vanago ekipą. L. Kazlauskienė sportininkams linkėjo sėkmės ir pridūrė, kad svarbiausia, jog vyrai ne tik įveiktų trasą, bet ir sveiki sugrįžtų pas savo mylimąsias. „Nežinau, ar būčiau rami, jeigu mano vyras turėtų tokį pomėgį ar darbą. Labai jaudinčiausi ir nepraleisčiau nė vienerių jo varžybų. Labai rizikingas sportas“, – kalbėjo L. Kazlauskienė.

Finalinę varžybų dieną kartu su savo buvusiu vyru bei sūnumi laiką leido ir grupės „Pop Ladies“ narė Natalija Bunkė. „Pati esu važiavusi, todėl man labai įdomu“, – sakė N. Bunkė.

„Sergu už „Dynami:t Energy“ komandą. Jos nariai – mano draugai ir brangūs žmonės, todėl linkiu jiems kuo geriau pasirodyti“, – apie savo mėgstamą komandą kalbėjo dainininkė.

 

 

 

Dainininkės L.Kazlauskienė kartu su dukra I.Kazlauskaite

lenktynėms rinkosi elegantiškas sukneles

Su varžybų organizatoriumi D.Jonušiu sveikinosi ir Klaipėdos

valstybinio jūrų uosto generalinis direktorius A.Vaitkus

Šeštadienio fiestoje galima buvo išvysti ir verslininką T.Barštį

 

Su merginomis nevengiantis pozuoti Ž.Grigaitis sako, kad

tokiose renginiuose svarbu pasitempti ir laikytis etiketo

Išskirtinį stilių demonstravo A.Bosas su šeima

 

Palangos meras Š.Vaitkus spėjo pabendrauti ir su susisiekimo ministru

R.Sinkevičiumi

Iš sostinės į Palangą atvyko Ministras Pirmininkas

A.Butkevičius su žmona Janina

„ENEOS 1006 km” lenktynių šeimininkai Š.Vaitkus ir D.Jonušis

Finalinėmis kovomis domėjosi ir Kretingos rajono meras

J.Mažeika su žmona

Pasipuošusi odiniu sijonu G.Gurevičiūtė besisukiojančioje

minioje ilgai neužsibuvo

Gerą nuotaiką demonstravo net kelis įvaizdžius per dieną

pakeitusi I.Kazlauskaitė

Automobilių sportu besidominti N.Bunkė atėjo palaikyti

savo bičiulius

 

 

 

Taip pat skaitykite: