Palangos miesto policijos komisariatas atsiskaitė visuomenei už praėjusius metus.

 

Žydrūnė Jankauskienė

 

Iš septynių Klaipėdos apskrities vyriausiajam policijos komisariatui priklausančių padalinių tik Palangoje ir Skuode jau įvykdyta policijos reforma. Visuose kituose struktūriniuose padaliniuose tebeveikia tiek viešosios, tiek kriminalinės policijos skyriai. Pokyčiai, pasiruošimas jiems, pirmieji išbandymai, kaip aiškėja, tapo nemenku iššūkiu patiems policininkams. Tad ir trečiadienį Kurhauze vykusiame Palangos miesto policijos komisariato ataskaitiniame susirinkime šiai temai skirta daug dėmesio.

Dirba visuomenei

Veiklos ataskaitą už 2016 metus policijos vadams, kolegoms iš kitų jėgos struktūrų ir bendruomenės nariams pristatė, laikinai komisariato viršininko pareigas einantis Reagavimo skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius. „Žinome, ko visuomenė iš policijos tikisi labiausiai ir dėl ko dažniausiai skundžiasi. Tai – patruliavimas viešose vietose, reagavimo į pranešimus laikas bei pagalba nukentėjusiajam. Būtent į šias veiklas mes ir telkiame didžiausią dėmesį. Tam yra skirta ir policijos reforma, kalbėjo G.Pocevičius. – Palangos komisariatas jau dirba pagal naują modelį. Tai yra, mes jau sumažinome vadinamų kabinetinių pareigūnų skaičių, dirbantys ekipažai yra aprūpinti būtina įranga, kad galėtų įvykio ar iškvietimo vietoje atlikti viską, ką iki šiol kolegos iš gretimų komisariatų gali padaryti tik grįžę į komisariatą“.

Sezoniški ir nesezoniški įvykiai

Per 2016 metus Palangoje užregistruoti 6499 įvykiai (2015 m. – 5958, 2014 m. – 6279). G.Pocevičius pastebėjo, kad daugiausiai pernykščių įvykių buvo užfiksuoti per tris vasaros mėnesius (apie 3500). Išskirsčius įvykius pagal jų tipus, gavosi, kad didžiausią įvykių dalį sudarė Kelių eismo taisyklių pažeidimai (taip pat dažniausiai fiksuojami vasaros mėnesiais) – jų pernai buvo net 740. Kiek mažiau (691) gauta pranešimų dėl triukšmo ar konflikto viešoje vietoje bei kitų viešosios tvarkos pažeidimų (611). Praėjusiais metais užfiksuota 480 vagysčių, 199 kūno sužalojimo, 100 smurto artimoje aplinkoje atvejų. Anot pranešėjo, pastaroji įvykių kategorija išsiskiria tuo, kad čia pagrindiniai įvykių dalyviai yra būtent vietos gyventojai. „Šių įvykių neįtakoja metų sezoniškumas ir tai yra ženklas, kad turime sustiprinti prevencinį darbą“, – neslėpė Reagavimo skyriaus viršininkas.

Nerimą sėja sukčiai ir narkotikai

Išaugo Palangos policijos komisariate ir pradėtų ikiteisminių tyrimų skaičius. 2015 m. kurorte buvo užfiksuotos 357 nusikalstamos veikos, o pernai – 378, tačiau šis skaičius – kur kas mažesnis nei 2014 m., kai Palangoje buvo pradėti net 582 ikiteisminiai tyrimai. „Šie skaičiai taip pat ženkliai išauga vasarą. Tarkime, iš 378 nusikalstamų veikų, net 250 įvykdytos vasarą. Dar palyginimui galiu pasakyti kitus skaičius: per savaitę ne sezono metu mes pradedame 2-3 ikiteisminius tyrimus, sezono metu – apie 20“, – vardijo laikinai policijos komisariatui vadovaujantis G.Pocevičius.

Tarp nusikaltimų kurorte ryškiausiai išsiskiria vagysčių gausa – 162 (taip pat vasaros metu), fizinio skausmo sukėlimas – 46 ir viešosios tvarkos pažeidimai – 30. Vidutiniškai po dešimt užfiksuota nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinėmis medžiagomis, sukčiavimu bei netikrų pinigų laikymu ar realizavimu. Pranešėjas apgailestavo, kad ženkliai išaugo su narkotinėmis medžiagomis susijusios nusikalstamos veikos (2015 m. jų buvo tik 3), be to, nustatyta, kad dažnėja ne pavieniai narkotikų vartojimo, o jų platinimo atvejai. „Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate dėl narkotinių medžiagų realizavimo Palangoje buvo pradėti du ikiteisminiai tyrimai, – kalbėjo laikinasis komisariato vadovas. – Nerimą kelia ir sukčiai. Iš devynių sukčiavimo atvejų keturi – telefonu skambinę nusikaltėliai. Aštuonis nusikaltimus jau išsiaiškinome. Tačiau neramu dėl to, kad pasikėsinimų sukčiauti būta kur kas daugiau. Bent jau policijai pranešta apie 22 tokius atvejus. Todėl dar kartą norėtume atkreipti senyvų, sergančių žmonių artimųjų, kaimynų dėmesį – labiau rūpinkitės greta esančiais, palaikykit su jais ryšį, kad žmonės žinotų, kaip elgtis, kai į namus beldžiasi sukčiai“.

Laimingos eismo nelaimės

Tarp administracinių teisės pažeidimų lyderiauja Kelių eismo taisyklių pažeidimai – 2400 iš visų 3838 per metus užfiksuotųjų. Tarp jų įvyko 26 avarijos, kurių metu buvo sužaloti žmonės. G.Pocevičius pasidžiaugė, kad jau keleri metai Palangoje eismo įvykiuose žmonės nežūva (tokios nelaimės paskutinįkart fiksuotos 2012-2013 metais). Įskaitinių avarijų skaičius per praėjusius metus gerokai sumažėjo: 2015 m. – 35, 2014 m. – 34. Pagrindinės šių nelaimių priežastys, patikino pranešėjas, saugaus važiavimo greičio ir reikalavimų sankryžose nepaisymas.

Gana daug (685) užfiksuota alkoholinių gėrimų vartojimo ar girto pasirodymo viešoje vietoje atvejų. Tarp administracinių pažeidimų taip pat išsiskyrė smulkaus svetimo turto pagrobimo (190) ir nedidelio chuliganizmo (158) įvykiai.

Darbo daugėja, algos auga

Komisariato vadovas trumpai pristatė policijos struktūros pokyčius. Kai vietoje buvusių kriminalinės ir viešosios policijos skyrių (prevencijos poskyrio, patrulių būrio ir kelių policijos grupės) atsirado veiklos (teritorijoje dirbantys ir ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai bei bendruomenės ir kelių policijos pareigūnai) bei reagavimo (patruliai ir operatyvinė grupė) skyriai.

„Pagal naują tvarką dirbame jau tris mėnesius, bet vis dar mokomės, – neslėpė Reagavimo skyriaus vadovas. – Trūksta kai kurių pareigūnų, pavyzdžiui, reikėtų antro bendruomenės pareigūno. Prevencinis darbas, kaip žinia, yra nematomas, bet labai svarbus: kad jo nėra, pasimato labai greitai. Ne paslaptis, po reformos, darbo krūvis padidėjo. Tačiau policijoje didėja ne tik darbų apimtys, o ir atlyginimai. Jau dabar pirminės grandies pareigūnai gauna po 600 eurų, viduriniosios – 700 eurų į rankas, o nuo liepos pradžios pajamos didės dar labiau (atitinkamai – 700 ir 850 eurų). Ateityje tikimasi tik pradėjusiam dirbti pareigūnui į rankas mokėti po 1000 eurų. Tuo skatiname jaunus žmones rinktis policininko profesiją“.

Kalbėdamas apie šiems metams keliamus prioritetus, G.Pocevičius išskyrė tris veiklos sritis. Kurorto policijos pareigūnai žada didesnį dėmesį skirti į operatyvų reagavimą, kokybišką ir efektyvų įvykių įforminimą bei bendravimo kultūrą įvykio vietoje. Taip pat bus stengiamasi užkardyti narkotinių ir psichotropinių medžiagų plitimui Palangoje. Žinoma, dirbs ir prevenciškai – sieks užkardyti nusikalstamas veikas ir kitus teisės pažeidimus, skatins kurti saugios kaimynystės bendruomenes mieste.

Praėjusių metų ataskaitą visuomenei pristatė laikinai komisariato viršininko

pareigas einantis Reagavimo skyriaus viršininkas G.Pocevičius. „V.P.” nuotr.

 

Taip pat skaitykite: