Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai pranešė, kad spalio 30 d. – lapkričio 5 d. Klaipėdos apskrityje sergamumo gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis sumažėjo 20 proc. (nuo 66 atvejų dešimčiai tūkstančių gyventojų iki 52,5 atvejo). Sumažėjo ir sergančiųjų gripu – trys ligoniai gyvena Šilutės rajone. Vaikų sergamumas gripu ir ŪVKTI sudarė 72 proc.

Kaip ir savaite anksčiau, daugiausiai peršalimo ligomis serga kretingiškiai – dešimčiai tūkstančių gyventojų čia tenka 65,9 atvejo (prieš savaitę – 80,8 atvejo). Palangoje sergamumas mažiausias – dešimčiai tūkstančių gyventojų tenka vos 13 atvejų. Iš viso kurorte peršalimo ligomis serga 20 žmonių, iš kurių 15 – vaikų iki 17 metų amžiaus. Savaite anksčiau Palangoje sergamumas buvo išaugęs iki 21,4 atvejo (sirgo 33 žmonės, tarp kurių didžioji dalis (21) buvo vaikai). Gripo atvejų šį rudenį mūsų mieste neužregistruota.

Klaipėdoje peršalimo ligų taip pat sumažėjo: prieš savaitę jomis skundėsi 1113 uostamiesčio gyventojų, dabar – 824 (tarp jų – 602 vaikai). Dešimčiai tūkstančių gyventojų čia tenka 55 ŪVKTI atvejai (savaite anksčiau buvo 74,3 atvejo).

NVSC darbuotojai informuoja, kad 44 šių metų savaitę Klaipėdos apskrityje sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo panašus į praėjusių metų to paties laikotarpio sergamumo rodiklį, kuris pernai siekė 53,3 atvejo dešimčiai tūkstančių gyventojų (šiemet – 52,5 atvejo).

Medikai primena, kad riziką susirgti gali sumažinti tinkama higiena. Specialistai rekomenduoja reguliariai plauti rankas, neplautomis rankomis stengtis neliesti burnos, nosies ir akių, pasitraukti nuo kosinčių ar čiaudinčių asmenų. Kosint ir čiaudint, rekomenduojama užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai – alkūnės linkyje). Taip pat svarbu dažnai vėdinti ir plauti patalpas. Pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius bei apavą.

Susirgus gripu ar ŪVKTI, rekomenduojama kreipkitės į savo šeimos gydytoją dėl gydymo paskyrimo, o į darbą ar mokyklą patariama neiti, nevesti sergančių vaikų į darželius.

Anot medikų, pagrindinė gripo prevencijos priemonė yra skiepai. Skiepytis rekomenduojama kasmet prieš prasidedant gripo epidemijai.

„V.P.“ inf.

Taip pat skaitykite: